Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Začala sa kampaň na ochranu zamestnanca pred chemickými látkami

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kampaň by sa mala zamerať špeciálne na skupiny pracovníkov s osobitnými potrebami a na tých, ktorí sú vystavení vyššej miere rizika.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Riziká z nedostatočnej kontroly nebezpečných chemických látok na pracovisku môžu mať devastačné následky na zamestnanca a zamestnávateľa, ale v prípade horľavých a toxických látok aj na celú spoločnosť a životné prostredie. Poukázal na to vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bratislave Národný inšpektorát práce (NIP) pri príležitosti ohlásenia novej kampane "Zdravé pracoviská kontrolujú nebezpečné chemické látky". Tú odštartovala Európska komisia (EK) a Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia (EU-OSHA) v spolupráci s bulharským predsedníctvom Rady EÚ.

"Dnes otvárame tlačovou konferenciou oficiálne kampaň," priblížila vedúca oddelenia BOZP NIP Laurencia Jančurová. Cieľom kampane, ktorá trvá v období rokov 2018 – 2019, je ozrejmiť stanovisko EK v oblasti prevencie a regulácie nebezpečných chemických látok na pracoviskách a poukázať na konkrétne prínosy dobrej praxe.

Zároveň chce kampaň dosiahnuť vyššiu informovanosť o rizikách či o legislatívnom rámci. "Legislatíva v oblasti chémie skutočne nie je jednoduchá," skonštatovala Jančurová. Osobitná pozornosť je venovaná mapovaniu karcinogénov, ktoré sú považované za hlavnú príčinu úmrtí spojených s vystavením sa nebezpečným chemickým látkam na pracovisku.

Kampaň by sa mala zamerať špeciálne na skupiny pracovníkov s osobitnými potrebami a na tých, ktorí sú vystavení vyššej miere rizika. Ako spresnila Jančurová, zvýšená pozornosť bude smerovať k ženám, mladým, migrujúcim alebo dočasným pracovníkom, zamestnancom bez odbornej prípravy alebo tým, ktorí vykonávajú čistenie či upratovanie.

Riaditeľka EU-OSHA Christa Sedlatschek však upozorňuje, že nebezpečné látky sa na pracovisku vyskytujú bežnejšie ako si ľudia uvedomujú. "Naša kampaň zvyšuje povedomie o všetkých druhoch nebezpečných látok, nielen tých, ktoré sú zrejmé a zdôrazňuje dôležitosť hodnotenia rizika vo všetkých sektoroch ako prvý krok k prevencii," priblížila.

Prieskum EU-OSHA ukázal, že biologické a chemické látky sú prítomné v 38 % podnikov. Medzi odvetvia s vysokou mierou používania nebezpečných látok pritom patrí poľnohospodárstvo (62 %), výroba (52 %) a stavebný priemysel (51 %). Miroslava Hrčková z Úradu verejného zdravotníctva doplnila, že v roku 2017 vykonávalo v SR rizikovú prácu s chemickým faktorom spolu viac ako 27.000 ľudí, pričom najviac z nich (44 %) bolo vystavených pevným aerosólom, 15 % dráždivým látkam a 14 % chemickým karcinogénom alebo mutagénom.

Prevencia a ochrana pred nebezpečnými látkami sa opiera o zásady STOP, ktoré spočívajú v uprednostňovaní bezpečných pracovných postupov, zdokonaľovaní technologických opatrení, zefektívnení organizácie a používaní osobných ochranných pracovných prostriedkov.