Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Univerzite Konštantína Filozofa pomáha učiť fyziku

Ilustračná fotografia. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Všetky videá sú pripravené ako pomôcka pre učiteľov pri výučbe konkrétnych hodín fyziky.

Nitra 7. mája (TASR) – Katedra fyziky na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre pripravila pre učiteľov a žiakov základných škôl súbor online vzdelávacích materiálov, ktoré môžu využiť pri vyučovaní cez internet. Ide o sériu vzdelávacích videí k jednotlivým fyzikálnym tematickým okruhom.

Všetky videá sú pripravené ako pomôcka pre učiteľov pri výučbe konkrétnych hodín fyziky. „Žiaka prostredníctvom experimentu oboznámia so základnými pojmami a javmi skúmanej problematiky. Zaujímavosťou je, že jednotlivé témy sú obohatené o možnosť vytvorenia vlastnej jednoduchej fyzikálnej hračky, ktorá súvisí s preberaným učivom,“ uviedol prodekan fakulty prírodných vied Martin Drlík.

Videá, ktoré UKF ponúka žiakom i učiteľom, sú zoskupené do kategórií hustota, ťažisko a elektrina. Univerzita ich už zverejnila na svojom youtubovom kanáli. Pracovníci katedry fyziky v nich ponúkajú rôzne experimenty, pomocou ktorých vysvetlia pojem hustota, ukážu, ako sa správajú telesá v kvapaline či aký je rozdiel medzi stabilným a labilným telesom.

„Ako odmenu za pochopenie témy žiakom vždy ukážeme, ako si môžu zostrojiť hračku, na ktorú budú potrebovať iba veci, ktoré nájdu doma,“ dodal Drlík.