Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

NKÚ: Osobná zodpovednosť sa v štátnej správe takmer neuplatňuje

Karol Mitrík, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Vyvodzovanie zodpovednosti je pritom podľa NKÚ jeden z nástrojov, ako predchádzať opakovaniu chýb, ktoré sú výsledkom zlyhania či pochybenia jednotlivca a nejde o chybu systému.

Bratislava 27. mája (TASR) - Vyvodzovanie osobnej zodpovednosti aj s finančnou sankciou sa v podmienkach štátnej a verejnej správy takmer neuplatňuje. Upozornil na to predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karol Mitrík, ktorý v parlamente informoval o minuloročnej kontrolnej činnosti NKÚ.

Vyvodzovanie zodpovednosti je pritom podľa NKÚ jeden z nástrojov, ako predchádzať opakovaniu chýb, ktoré sú výsledkom zlyhania či pochybenia jednotlivca a nejde o chybu systému. Ako príklad, kde by sa mala vyvodiť zodpovednosť, uviedol NKÚ Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA), ktorá čelí kauze agrodotácií.

"Ako príklad je možné použiť výsledky kontroly v PPA, kde zle nastavený systém riadenia, či už to bolo nevedomé, alebo vedomé konanie, spôsobuje problémy, ktoré nabúravajú systém hospodárneho nakladania s verejnými financiami, vytvárajú prostredie, kde hrozí korupčné správanie," vysvetlil hovorca NKÚ Marek Papajčík.

Podľa NKÚ už dnes existujú možnosti na uplatňovanie vyvodzovania zodpovednosti, ale neuplatňujú sa. "Najskôr treba využiť to, čo už dnes je nastavené a až prax ukáže, či je to dostatočný nástroj pre to, aby zamestnanci štátu rozhodovali zodpovedne, aby si boli vedomí, že za chyby budú niesť osobnú zodpovednosť," doplnil v reakcii na otázku, či by sa nemal prijať napríklad zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú štátu. Taký návrh už v parlamente bol, ale neuspel.

Mitrík poslancov v parlamente informoval, že NKÚ uskutočnil vlani 33 kontrol, preveril takmer 300 subjektov verejnej správy, zistil 2245 nedostatkov vrátane porušení zákonov. Podal 16 trestných oznámení, 13 podnetov na Úrad pre verejné obstarávanie a 20 podnetov na ministerstvo financií. Zo správy tiež vyplývajú vážne nedostatky v príprave projektov, čo podľa NKÚ ohrozuje čerpanie eurofondov.