Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

A. Kalavská chce preveriť situáciu v Národnom onkologickom ústave

Na archívnej snímke Andrea Kalavská. Foto: TASR Martin Baumann

Situáciu v NOÚ kritizoval na sociálnej sieti primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny NOÚ Jaroslav Mikula.

Bratislava 26. marca (TASR) - Nová ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) chce osobne preveriť situáciu v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave. V pondelok má preto stretnutia s vedením NOÚ a tiež s prednostami, primármi a vrchnými sestrami.

"Rada by som počula ich pohľad na vec," tvrdí Kalavská po tom, čo sa nedávno na fungovanie NOÚ zdvihla vlna kritiky. Situáciu v NOÚ kritizoval na sociálnej sieti primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny NOÚ Jaroslav Mikula. V onkologickom ústave má chýbať personál, pacienti majú na operácie čakať dlho, upozornila televízia Markíza. "Národný onkologický ústav je špičkové zdravotnícke zariadenie, ktoré má poskytovať služby pacientom v rámci celého Slovenska, a chcem, aby ním ostal," povedala Kalavská.

NOÚ považuje informácie o kritickej situácii za zavádzajúce. "Zabezpečujeme všetky činnosti vo vzťahu k pacientovi bez obmedzenia, pacientov ošetrujeme ambulantne a rovnako fungujú aj chirurgické odbory," povedala hovorkyňa onkologického ústavu Martina Šoltésová. Odmieta tvrdenia, že by z NOÚ personál odchádzal hromadne.

"V súčasnosti tu robí 160 lekárov, 275 sestier a takmer sto sanitárov a zdravotníckych asistentov," vysvetlila hovorkyňa s tým, že celkovo je v NOÚ zamestnaných 830 zamestnancov vrátane tých z administratívy. Priznala, že v porovnaní s minulým rokom je zamestnancov menej, a to najmä v radoch administratívnych pracovníkov a sestier, ktorých je oproti vlaňajšku o 25 menej. NOÚ však podľa Šoltésovej hľadá na tieto miesta ľudí.

Lekári sú podľa nej tento rok v NOÚ v rovnakom počte ako v predchádzajúcom. "Ale s nedostatkom sestier je problém aj v iných zdravotníckych zariadeniach, my v rámci stabilizácie personálu v NOÚ ponúkame viacero benefitov," povedala Šoltésová. Hovorkyňa pripustila aj presun operácii, odmieta však tvrdenia, že by šlo o veľký časový horizont. "A ak sa to udeje, tak máme zväčša plné lôžka na danom oddelení," uviedla.

NOÚ tvrdí, že nemá dôvod meniť Mikulu vo funkcii primára. "Na minulom stretnutí s vedením povedal, že odstúpenie z funkcie vezme späť, nevidíme žiaden dôvod na to, prečo by nemal zastávať tento post aj naďalej," uviedla Šoltésová.