Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Firmy žiadajúce štátnu pomoc musia vytvoriť aspoň 10 % nových miest

Ivan Gašparovič Foto: TASR/Oliver Paul

Vyplýva to z novely zákona o investičnej pomoci, ktorú dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Bratislava 28. marca (TASR) - Firmy žiadajúce o investičnú pomoc od štátu sa budú musieť od mája tohto roka pripraviť na nové podmienky. Vyplýva to z novely zákona o investičnej pomoci, ktorú dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Investori budú musieť po novom garantovať vytvorenie aspoň 10 % nových pracovných miest z priemeru za posledných 12 mesiacov, keď bol investičný zámer doručený rezortu hospodárstva alebo dopravy. Počet nových pracovníkov zároveň nesmie byť nižší ako 40.

Musí ísť o počet osôb zamestnaných na plný pracovný úväzok počas jedného roka, pričom práca na čiastočný úväzok a sezónne práce tvoria podiely ročných pracovných jednotiek. Ďalej miesta, ktoré zanikli počas 12 mesiacov, sa musia odpočítať od počtu pracovných miest vytvorených počas toho istého obdobia.

Ak ide o firmu, ktorá žiada pomoc na rozšírenie výroby v existujúcom podniku, musí garantovať nárast výroby. Konkrétne v hodnotovom alebo objemovom vyjadrení minimálne o 15 % v porovnaní s priemerom za posledné tri finančné roky, ktoré predchádzajú podaniu žiadosti.

Vlastník veľkej budovy bude musieť tepelne izolovať vodovodné rozvody

Povinnosť vlastníka veľkej budovy zabezpečiť rozvody tepla a teplej vody tepelnou izoláciou, či právomoc prevádzkovateľa monitorovacieho systému vyžiadať si písomnú správu o vykonanom energetickom audite, prináša novela zákona o energetickej efektívnosti, ktorú dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Podľa Michala Hudeca z energetického centra energy analytics, s.r.o., ide skôr o malú novelizáciu technického charakteru, pričom viacero úprav vychádza z doterajšej aplikačnej praxe. "Najzásadnejším ustanovením novely je povinnosť zaizolovať rozvody tepla a teplej vody vo veľkých budovách, cieľom ostatných ustanovení je skôr spresniť a sprehľadniť to, čo už legislatíva definuje," doplnil analytik.

Novela podľa Ministerstva hospodárstva (MH) SR reaguje na potreby aplikačnej praxe, z ktorej vyplynula nevyhnutnosť spresniť niektoré ustanovenia platného zákona. Dopĺňajú sa tak napríklad definície spotrebiteľa energie, veľkej budovy a obchodnej energetickej spoločnosti.

Doplnenie zákona o nové ustanovenie umožňujúce prevádzkovateľovi monitorovacieho systému požiadať o písomnú správu z energetického auditu sa navrhlo podľa MH SR z dôvodu zvýšenia kvality práce energetických audítorov a výkonov v oblasti energetickej efektívnosti. Zákon je účinný od 1. apríla tohto roka.

Podmienky pre správcov budú prísnejšie

Podmienky pre správcov budú od júna prísnejšie. Prezident SR Ivan Gašparovič dnes podpísal novelu zákona o správcoch z dielne ministra spravodlivosti, ktorú 19. marca schválili poslanci NR SR.

Zoznam správcov sa po novom rozčlení na oddiel reštrukturalizačných správcov, oddiel konkurzných správcov pre právnické osoby a oddiel konkurzných správcov pre fyzické osoby. Podľa ministerstva spravodlivosti to správcom umožní vykonávať iba tú agendu, o ktorú majú záujem.

Návrh zákona ďalej zavádza vydávanie preukazu pre správcu, čím sa by sa odstránili praktické problémy, ktoré súvisia s preukazovaním sa správcu tretím osobám. Podľa novely zákona bude správcom za porušenie zákonných povinností hroziť päťtisícová pokuta. Rovnako aj tomu, kto sa bude za správcu neoprávnene vydávať.

Nové pravidlá čakajú aj kancelárie správcov. Správcovia ich budú povinní riadne označiť, zabezpečiť primerané technické vybavenie a minimálnu výmeru. Ak ministerstvo opakovane zistí, že podateľňa kancelárie nie je otvorená tak, ako to predpisuje zákon, bude to dôvod na vyčiarknutie správcu zo zoznamu.

Dotácie v pôsobnosti MH SR sa budú poskytovať po novom

Dotácie v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva (MH) SR sa budú poskytovať najmä na podporu baníctva, malého a stredného podnikania, energetiky, ochrany spotrebiteľa, priemyselnej výroby a služieb, výskumu, vývoja a inovácií. Nový zákon, ktorý dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič, bude účinný od 1. mája tohto roka.

"Dôvodom vypracovania predkladaného návrhu nového zákona je nutnosť reagovať na problémy, ktoré vznikli v aplikačnej praxi a neboli pôvodným zákonom dostatočne pokryté, ďalej zjednodušenie, respektíve zefektívnenie systému poskytovania dotácií a taktiež zavedenie nového druhu dotácie, a to dotácie v oblasti výskumu, vývoja a inovácií," zdôvodnil potrebu prijatia právnej normy rezort hospodárstva.

V rámci podpory rozvoja malého a stredného podnikania dôjde k skráteniu lehoty na predkladanie žiadostí o dotáciu z doterajších dvoch mesiacov na jeden mesiac. "To je podľa doterajších skúseností dostačujúcou lehotou pre žiadateľa na skompletizovanie a predloženie žiadosti, vrátane potrebných príloh žiadosti," uviedlo MH SR v dôvodovej správe.

V obciach a vyšších územných celkoch bude možné dotácie poskytnúť na výstavbu, ale aj prestavbu, rekonštrukciu alebo preložku stavebného objektu. Aplikačná prax totiž podľa rezortu hospodárstva ukázala, že obce by okrem výstavby uvítali aj ostatné možnosti využitia dotácií.

O dotácie na záchranu či obnovu hradov budú môcť žiadať aj OZ

O príspevok na opravu či záchranu hradu budú môcť od júna tohto roka žiadať aj občianske združenia (OZ), neziskové organizácie a nadácie so sídlom na území Slovenska. Prezident SR Ivan Gašparovič dnes podpísal novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva kultúry, ktorú poslanci v parlamente schválili 13. marca 83 hlasmi.

Novela upravuje okruh oprávnených žiadateľov o dotáciu v programe Obnovme si svoj dom, a to tak, že oprávnenými žiadateľmi budú vlastníci národných kultúrnych pamiatok a správcovia.

"Ak ide o obnovu bytového domu, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, navrhuje sa medzi oprávnených žiadateľov uviesť aj spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, a ak ide o obnovu a záchranu hradov a hradných zrúcanín, navrhuje sa medzi oprávnených žiadateľov zaradiť aj občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie so sídlom na území Slovenskej republiky," uvádza sa v dôvodovej správe k materiálu.