Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Novinárske organizácie žiadajú zastaviť vypočúvanie aktivistov

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Medzinárodné novinárske organizácie v liste uvádzajú, že od februára 2018, keď bol zavraždený investigatívny dátový novinár Ján Kuciak, pozorne monitorujú slobodu tlače a médií na Slovensku.

Bratislava/Lipsko 14. novembra (TASR) - Dve medzinárodné novinárske organizácie - Európske centrum pre slobodu tlače a médií (ECPMF) a Reportéri bez hraníc (RSF) - vyzvali v stredu v liste slovenské ministerstvo vnútra, Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) a policajný zbor, aby prestali vypočúvať organizátorov a účastníkov protestov Za slušné Slovensko.

Obe organizácie zverejnili list na portáli ECPMF. Poslali ho ministerke vnútra Denise Sakovej, šéfovi NAKA Petrovi Hraškovi a policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému.

Novinárske organizácie v ňom uvádzajú, že od februára 2018, keď bol zavraždený investigatívny dátový novinár Ján Kuciak, pozorne monitorujú slobodu tlače a médií na Slovensku. A dostali informáciu, že NAKA a polícia vypočúvajú organizátorov protestov Za slušné Slovensko na základe anonymného podania, v ktorom je tvrdenie, že sú "platení" americkým miliardárom Georgeom Sorosom.

ECPMF a RSF sú podľa svojich slov šokovaní, že slovenské inštitúcie sa nechali zatiahnuť do trestných konaní proti odvážnym mladým ľuďom, ktorí žiadajú spravodlivosť za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Takéto kroky sú neprijateľné, pretože idú proti základným národným aj medzinárodným normám týkajúcim sa práva protestovať a práva hľadať spravodlivosť pre zavraždeného novinára, dodali obe novinárske organizácie.

"Jediným cieľom týchto trestných konaní je vydesiť a zastrašiť organizátorov a novinárov," napísali ECPMF a RSF v liste trom slovenským predstaviteľom.

"Vyzývame vás, aby ste nepokračovali v ďalšom vypočúvaní organizátorov a účastníkov protestov Za slušné Slovensko. Namiesto zastrašovania ľudí, čo žiadajú spravodlivosť v mene Jána Kuciaka, by mali vaše organizácie zaistiť také prostredie, kde je zaručené právo na protest a právo na slobodu vyjadrovania," dodali novinárske organizácie.

Uviedli ešte, že uvítajú od slovenských predstaviteľov písomný záväzok, že sa nebudú zapájať do žiadnych aktivít, ktoré budú stíhať organizátorov, protestujúcich a novinárov na Slovensku.

List podpísala v mene ECPMF jeho právna poradkyňa Flutura Kusariová a v mene RSF šéfka pobočky pre Európsku úniu a Balkán Pauline Adesová-Mévelová.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) Prezídia Policajného zboru preveruje anonymné podanie z možnej korupčnej trestnej činnosti v prípade organizátorov protestov Za slušné Slovensko. Dostala ho 10. septembra. NAKA v týchto dňoch predvolala na výsluch viacero organizátorov spomínaných protestov, ďalší majú ísť vypovedať vo štvrtok (15. 11.). V podaní sa spomína, že organizovali štátny prevrat a platí ich finančník George Soros. O tom, že aktivistov platí Soros, hovoril aj expremiér a šéf Smeru-SD Robert Fico.

Organizátori protestov Za slušné Slovensko považujú za úplne neprípustné tvrdenia, že ich niekto riadi, že sú platení zo zahraničia a že sa snažia organizovať štátny prevrat. "Všetko sú to hlúposti, klamstvá a výmysly," vyhlásil Juraj Šeliga v utorok na brífingu na Námestí SNP v Bratislave. "Všetky výdavky sú na transparentnom účte. Nenájdete tam ani jednu platbu od nejakej organizácie zo zahraničia, nehovoriac o tom, že by nás mal platiť nejaký americký miliardár," zdôraznil Šeliga.