Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko by mal vo štvrtok vyhlásiť prezidentské voľby

Na snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda Národnej rady (NR) SR už v decembri pripustil, že prvé kolo voľby by sa malo uskutočnilo 16. marca a druhé 30. marca.

Bratislava 9. januára (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) by mal vo štvrtok (10.1.) vyhlásiť termín prezidentských volieb. O dátumoch na stredajšej tlačovej konferencii v parlamente nehovoril, pre TASR však už v decembri pripustil, že prvé kolo voľby by sa malo uskutočnilo 16. marca a druhé 30. marca.

"Otázku prezidentských volieb nastolíme zajtra, keď bude pracovné stretnutie, a ak to bude uzavreté, bude tlačová konferencia," povedal Danko, ktorý zopakoval, že o prezidentskom kandidátov SNS rozhodne predsedníctvo. Danko ešte v decembri pre TASR pripustil, že ak predsedníctvo rozhodne o jeho kandidatúre, bude sa o palác uchádzať. Plánuje však byť absolútne pasívny a nechce viesť kampaň.

Do boja o Prezidentský palác sa už chce zapojiť viac ako desať záujemcov. Nateraz sa ohlásili napríklad Béla Bugár (Most-Híd), Robert Mistrík (s podporou SaS a Spolu), Juraj Zábojník (bezpečnostný analytik), Eduard Chmelár (politický analytik), Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), Milan Krajniak (Sme rodina), Oskar Fegyveres (svedok únosu prezidentovho syna Kováča ml.), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (expolitik KDH), Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody), Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin (sudca Najvyššieho súdu SR) či dramaturgička a riaditeľka módnej televízie Gabriela Drobová.

Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi.

Právo voliť slovenského prezidenta má plnoletý občan SR. Voľba je dvojkolová. Znamená to, že ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, do 14 dní sa uskutoční druhé kolo, na ktorom sa zúčastnia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Termín vyhlási predseda parlamentu.