Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opozícia podáva návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze pre odmenu Bžána

Na archívnej snímke vpravo Richard Sulík (SaS) vľavo a Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA). Foto: TASR - Martin Baumann

Na zvolaní mimoriadnej schôdze trvajú poslanci aj napriek tomu, že Žiga odvolal Dozornú radu MH Manažmentu.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Opozičným poslancom sa podarilo vyzbierať dostatok podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Chcú na nej hovoriť o kauze vysokej odmeny pre právnika Radomíra Bžána v súdnom spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG). Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze dnes poslanci odovzdajú v podateľni Národnej rady SR. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) ju musí zvolať do siedmich dní. Ak plénum s pomocou koaličných poslancov zablokuje túto schôdzu neschválením programu, opozícia je pripravená podať návrh na odvolanie ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD).

Na zvolaní mimoriadnej schôdze trvajú poslanci aj napriek tomu, že Žiga vo štvrtok (12.10.) odvolal Dozornú radu MH Manažmentu. "Vláda sa musí aktívnejšie snažiť a odmenu pre právnika znížiť. Nikto nevie, koľko takýchto zmlúv s takýmito odmenami pre právnikov máme. Vyzývame ministra hospodárstva Žigu, aby v tejto obrovskej kauze nestál bokom, do rokovaní sa výrazne zapojil a znížil odmenu za právne služby. Vláda zatiaľ vyzerá úplne bezmocne," vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová.

Opozícia žiada audit všetkých právnych zmlúv, ktoré uzatvorili všetky ministerstvá, aby to preskúmal Najvyšší kontrolný úrad. Tiež žiadajú prijatie pravidiel na uzatváranie právnických zmlúv, aby sa takéto prípady nezopakovali. Remišová totiž upozornila na to, že aj minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) uzatvoril v auguste tohto roka podobnú právnickú zmluvu s podielovou odmenou 10 %, pred pár dňami ju však potichu zrušil. "Je povinnosťou vlády, aby na túto schôdzu prišla," podotkla Remišová.

Podľa lídra SaS Richarda Sulíka je zvolanie mimoriadnej schôdze jediný spôsob, ako o tejto kauze diskutovať s vládnymi poslancami, keďže koaliční zákonodarcovia zablokovali svojou neúčasťou rokovanie hospodárskeho parlamentného výboru. "Dnes podáme návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze a uvidíme, čo sa stane. Chcem dôsledne vyzvať zástupcov koalície, aby neblokovali mimoriadnu schôdzu. Považujem to za nekorektné a za krok, ktorý nie je v súlade s princípmi právneho štátu. Ak zablokujú mimoriadnu schôdzu, nezostane nám nič iné, ako ísť odvolávať ministra," avizoval Sulík.

Zvolanie mimoriadnej schôdze podporujú aj nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého. "Odvolávať ministra každé dva týždne a za každú cenu nie je správne a nepomáha to demokracii. Ak ale vláda odmieta a blokuje iné formy riešenia problému vykonávania parlamentnej kontroly, tak nakoniec nám nenecháva žiadnu inú možnosť. Vládna koalícia zablokovala výbor, ak zablokuje aj mimoriadnu schôdzu, opäť nebudeme mať inú možnosť, ako odvolávať ministra," podotkol Beblavý.

Líder hnutia Sme rodina Boris Kollár odkázal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), že podľa posledných prieskumov by už nezložil vládu, pričom hovorí, že neexistuje alternatíva k tejto vláde. Podľa Kollára sa však premiér mýli, lebo existuje, a to v opozícii. "My sa vieme dohodnúť a proti vám bojovať," dodal Kollár.