Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Parlament má problém s rokovaním o návrhoch, chýbajú predkladatelia

Ilustračné fotoFoto: TASR/Štefan Puškáš

Rokovacia sála prakticky spravidla býva ráno takmer prázdna, poslanci sa začínajú zvyčajne zbiehať až na hlasovanie o 11. hodine.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Národná rada má problém s rokovaním o návrhoch zákonov na aktuálnej schôdzi. V pléne totiž nie sú poslanci, ktorí svoje návrhy na schôdzu predložili a chcú, aby boli prerokované. Keďže však v snemovni od rána nesedia, nemôžu ich predniesť, a tak sa o nich nedá ani diskutovať.

Rokovacia sála prakticky spravidla býva ráno takmer prázdna, poslanci sa začínajú zvyčajne zbiehať až na hlasovanie o 11. hodine. Podobný scenár s takmer prázdnou sálou sa opakuje popoludní, kedy však býva v snemovni o čosi viac poslancov. Najviac však opäť pri hlasovaní o 17.00 h, po ktorom sa väčšina opäť vytratí a rokovací deň sa opäť končí takmer prázdnou sálou.

Popoludňajšie hlasovanie si poslanci na aktuálnej schôdzi zrušili, hoci rokovací poriadok s ním vždy počíta. Hlasovaním si však môžu priebeh rokovacích dní pozmeniť, čo sa aj stalo. Ako dôvod uviedli volebnú kampaň pred voľbami do vyšších územných celkov, ktorá je v plnom prúde a prebieha podľa poslancov prevažne popoludní.

Zo 70-bodového programu majú prejsť poslanci ešte okolo 20 bodov, pritom viaceré sú z dielne ministerstiev práce, životného prostredia a zdravotníctva. Tie sú naplánované na utorok (17.10.). Dnes sú na rade už len poslanecké návrhy, ktorých predkladatelia ešte môžu prísť a predložiť ich.

Neúčasť predkladateľov už vo štvrtok (12.10.) kritizoval podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd). Poznamenal, že tí, ktorí najviac kričali, že sa popoludňajšie hlasovanie zrušilo, v pléne nesedia.

Mesačný plat poslanca je 1961 eur. K tomu patria aj paušálne náhrady. Poslanci z Bratislavského kraja ich dostávajú v sume 1385 eur a ostatní 1615 eur. Niektorí dostávajú aj funkčné príplatky.