Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Poslanci NR SR pôjdu na prieskum do dvoch kultúrnych fondov

Pohľad na budovu Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Funtál

Vykonať prieskum sa poslanci rozhodli po tom, ako boli medializované informácie o rodinkárskych praktikách vo Fonde na podporu kultúry národnostných menšín.

Bratislava 9. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady SR z výboru pre kultúru a médiá vykonajú prieskum vo Fonde na podporu umenia a v Audiovizuálnom fonde. Odhlasovali to na návrh členky výboru Natálie Milanovej (OĽaNO).

Vykonať prieskum sa poslanci rozhodli po tom, ako boli medializované informácie o rodinkárskych praktikách vo Fonde na podporu kultúry národnostných menšín. "Podľa informácií si v rámci komisií dotácie rozdeľovali rodinní príslušníci pre svoje organizácie bez ohľadu na to, že podpísali čestné vyhlásenie o tom, že nie sú v konflikte záujmov," vysvetlila Milanová, podľa ktorej existuje dôvodné podozrenie, že podobné spôsoby môžu fungovať aj vo Fonde na podporu umenia a v Audiovizuálnom fonde.

"V Audiovizuálnom fonde navyše rovnako v minulosti dochádzalo ku konfliktu záujmov a tiež k podozrivému udeleniu dotácie pre schránkovú firmu, v ktorej figurovali osoby blízke vládnucej politickej strane. Nakoľko všetky fondy fungujú na veľmi podobnom princípe a ľudí do rád volí minister, je dôležité skontrolovať, nakoľko konajú objektívne a či nepreferujú spriaznených žiadateľov o dotácie," uzavrela Milanová.

Za poslanecký prieskum vo Fonde na podporu umenia a v Audiovizuálnom fonde hlasovalo deväť z jedenástich prítomných členov výboru.