Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

TASR odstupuje od zmluvy s ruskou informačnou agentúrou Sputnik

Ilustračné foto. Foto: TASR

Počas jednomesačného trvania zmluvy nebola z databázy agentúry Sputnik prevzatá žiadna informácia do servisov TASR.

Bratislava 30. marca (TASR) - Vedenie TASR sa v uplynulých 24 hodinách opätovne dôsledne venovalo obsahu zmluvy medzi TASR a ruskou informačnou agentúrou Sputnik. Konštatovalo, že počas jednomesačného trvania zmluvy nebola z jej databázy prevzatá žiadna informácia do servisov TASR.

TASR sa teda ani v najmenšom nespreneverila svojmu základnému poslaniu, ale pre odstránenie akýchkoľvek pochybností sa rozhodla spustiť proces odstúpenia od zmluvy, čím dáva najavo, že informácie z agentúry Sputnik počnúc dnešným dňom nie sú medzi zdrojmi, ktorými sa zaoberá spravodajstvo.

TASR využíva desiatky zahraničných zdrojov, ktoré v súčasnosti ešte pred vydaním preveruje viac ako kedykoľvek predtým. Agentúrne spravodajstvo tlačovej agentúry je vyvážené, pluralitné a objektívne a rešpektuje právo na informácie v demokratickej spoločnosti bez ohľadu na vek, pohlavie, rasu, farbu pleti, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnostnej menšine alebo etnickej skupine, zdravotný stav, majetok, rod alebo iné postavenie.


Výbor NR SR chce od šéfa TASR počuť vysvetlenie spolupráce s agentúrou Sputnik

Výbor NR SR pre kultúru a médiá pozve na najbližšie zasadnutie generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry (TA) SR Jaroslava Rezníka, aby poslancom vysvetlil spoluprácu TASR a agentúry Sputnik. Poslanci o tom rozhodli hlasovaním na návrh Jozefa Viskupiča (OĽaNO-NOVA) a Viery Dubačovej (nezaradená).

"Bolo by veľmi vhodné pozvať Jaroslava Rezníka, aby podal vysvetlenie k tomuto zámeru, čo tým agentúra sleduje. Vyvolalo to veľké ohlasy vo verejnosti aj v médiách. Agentúra Sputnik je navyše zaradená medzi agentúry, ktoré šíria propagandu," povedal Viskupič.

Rezník pre portál Omédiách.com uviedol, že TASR mimoriadne precízne dbá na to, aby z jej produkcie hoaxy nevychádzali. Do spolupráce s touto agentúrou vstúpila TASR podľa jeho slov aj preto, "aby sme mali priamy a nesprostredkovaný prístup k jej databáze, čo nám poskytuje ešte lepší priestor na to, aby sme vedeli hneď vyhodnotiť, čo je prípadný hoax, čo nie a upozorniť na to."

Šéf TASR ďalej zdôraznil, že keď editori zahraničnej redakcie TASR vyberú do servisu správu, je riadne označený aj jej pôvodný zdroj a bude na editorovi daného klienta, či správu použije, alebo nie. "Okrem toho máme dohodnutý recipročný princíp, čo znamená, že agentúrne slovaciká dostali ďalší komunikačný kanál a ich prípadnú nadinterpretáciu bude možné ľahko overiť," povedal.

Rezník doplnil, že TASR má zmluvu aj s ďalšou ruskou tlačovou agentúrou TASS. "A práve táto spolupráca nám umožňuje analyzovať, či tam nedochádza k nejakým významovým posunom," dodal.