Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

J. RICHTER: Opozícia na mňa nakladá obludné obvinenia a ignoruje fakty

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Martin Baumann

Rokovanie o odvolávaní ministra Richtera iniciovali svojimi podpismi opoziční poslanci, pričom ako hlavný dôvod uvádzajú kauzu Čistý deň.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Rozhodli ste sa použiť proti mne tie najprimitívnejšie metódy vyvolávania vášní. Vyhlásil to vo štvrtok v Národnej rade (NR) SR minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) a svoje slová adresoval opozičným poslancom, ktorí iniciovali návrh na jeho odvolanie. "Lebo nie ste schopní so mnou a s vládou zviesť čistý politický súboj postavený nie na urážkach, ale na obsahu a na programe,“ zdôraznil šéf rezortu práce počas mimoriadnej schôdze s tým, že opozícii otvorene a bez strachu pozerá do očí.

Predložený návrh na jeho odvolanie označil za prejav neúcty ku kontrolným právomociam parlamentu voči výkonnej moci a dehonestáciu inštitútu vyslovenia nedôvery členovi vlády. "Jeho predkladatelia z neho urobili nástroj primitívneho politického boja, v ktorom sa neštítia klamať, vznášať obvinenia bez dôkazov, vydávať svoje subjektívne tvrdenia za realitu, samozrejme, bez akýchkoľvek relevantných argumentov," uviedol Richter. Opozícia si podľa neho nedala ani toľko námahy, aby si overila niektoré štatistické údaje a používa vymyslené čísla.

Kľúčovým bodom podania návrhu na odvolanie je podľa neho nezrušenie akreditácie resocializačnému stredisku Čistý deň v Galante. Opozícia podľa ministra uvádza, že je dôvodné podozrenie, že má osobný alebo politický záujem na tom, aby zariadenie nebolo zrušené. "Neexistuje jediný reálny fakt, ktorý by skutočne odôvodňoval podozrenie, že mám osobný alebo politický záujem na tom, aby zariadeniu nebola zrušená akreditácia," reagoval minister. Neexistuje podľa neho ani jeden čo i len nepriamy dôkaz, že by sa kedykoľvek stretol či komunikoval s predstaviteľmi Čistého dňa. „Nikdy som s nimi nespolupracoval. Nikdy som toto zariadenie osobne nenavštívil,“ argumentoval minister.



Opozícia podľa Richtera na neho nakládla "obludné obvinenia". "Ignorujete overiteľné fakty, ktoré vaše obvinenia vyvracajú," doplnil. On sa podľa vlastných slov odmieta znížiť k tomu, aby písal na sociálnych sieťach o intímnom živote detí v ťažkých životných situáciách. Spomenul aj údajné pokusy o podplatenie detí v súvislosti s ich výpoveďami.

Zároveň vyzval opozičných poslancov, že ak majú akékoľvek dôkazy o trestnej činnosti týkajúce sa detí v resocializačnom zariadení, nech konajú. "Sú tu orgány činné v trestnom konaní, ktoré každú novú skutočnosť pri vyšetrovaní privítajú," apeloval Richter. Týranie je podľa neho trestným činom a je povinnosťou poslancov konať. „Konajte a dajte podklady orgánom činným v trestnom konaní,“ opísal.

Reagoval aj na kritiku zo strany opozície o nedostatočnej starostlivosti o ťažko zdravotne postihnuté deti. Štatistiky podľa neho dokazujú, že dnes smeruje na kompenzácie ťažko zdravotne postihnutých viac peňazí ako v čase, keď boli vo vláde dnešné opozičné strany. "Oproti roku 2011 narástli do roku 2016 výdavky na kompenzačné príspevky o 20 miliónov eur, čo predstavuje 17-% nárast," vyčíslil Richter.

Súčasne mu je ľúto, že na dnešnej schôdzi je svedkom ohovárania namiesto serióznej diskusie. "Text návrhu skupiny poslancov, ako aj ich viaceré doterajšie vyjadrenia poukazujú, že budem terčom ponižovania, osobných útokov, urážok, dehonestovania a nactiutŕhania. Ale ide mi teraz nielen o seba, naopak, mám záujem bojovať za tisíce poctivých pracovníkov v sociálnej sfére," zdôraznil Richter.

Opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS) mu však oponoval a pýtal sa ho, ktorá z prednesených výpovedí bývalých klientov bola len subjektívnym vyjadrením navrhovateľov. "Vy sa nehanbíte? Spreneverili ste sa tomu, čo by nám všetkým malo byť sväté. Vy ste hodili cez palubu bezbranné deti," kritizoval ministra poslanec. Šéfovi rezortu práce kládol otázky, či si skutočne myslí, že v tejto miestnosti existuje jediný človek, ktorý verí, že výpovede detí a bývalých klientov sú vymyslené. "Všetci vieme, že je to pravda," zdôraznil.

Poslanec vládneho Smeru-SD Ľuboš Blaha ironicky poznamenal, že "najdôveryhodnejšie bytosti na svete sú narkomani, ktorí píšu listy". "Čo hovoril Richter, tak to bolo, čo veta to fakt," uviedol. Všetkým podľa neho záleží na deťoch, ale nemožno spochybňovať ministerských úradníkov či psychológov. "Skúsme vecnú a odbornú diskusiu," apeloval Blaha.

Ľ. Vážny: Príjmová nerovnosť na Slovensku nižšia ako vo väčšine krajín západnej Európy


Prerokovávaný opozičný návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) z funkcie sa opiera o argumenty, ktoré sa rozchádzajú s reálnymi ekonomickými údajmi a trendmi v Slovenskej republike. Je o tom presvedčený poslanec Smeru-SD a šéf Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny.

"Je zrejmé, že toto rokovanie parlamentu je skôr politickou hračkou opozície ako serióznou analýzou práce rezortu," konštatoval Vážny v závere približne 16-hodinovej rozpravy mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR venovanej návrhu na odvolanie Richtera.

Pri triezvom a objektívnom hodnotení rezortu by sa totiž poslanci podľa Vážneho na tejto schôdzi nemohli stretnúť. Opozícia podľa neho ministrovi napríklad vyčíta to, že miera chudoby na Slovensku neklesá, pre určitú skupinu obyvateľstva sa dokonca zvyšuje. Odpoveďou na toto tvrdenie sú ale podľa neho nedávno zverejnené údaje Eurostatu. "Podľa tejto štatistiky vychádza za EÚ priemer ľudí ohrozených chudobou na 23,7 %, pričom na Slovensku je ohrozených chudobou podľa toho istého zdroja 18,4 % obyvateľstva," porovnal.

Zároveň je podľa neho príjmová nerovnosť na Slovensku nižšia ako vo väčšine krajín západnej Európy a súčasne napríklad klesajú aj počty dlhodobo nezamestnaných na Slovensku. "Počet dlhodobo nezamestnaných sme za posledných päť rokov znížili z vyše 190.000 na 131.000," vyčíslil Vážny.

Nezaradený poslanec Jozef Mihál vo svojom vystúpení upozornil, že ministra Richtera bránili iba jeho stranícki kolegovia zo Smeru-SD a nie ostatní koaliční partneri. "Bola to iba povinná jazda spolustraníkov, ktorí ako ambasádori bránili svojho straníckeho pokladníka " konštatoval.

Počas rozpravy podľa neho zaznel dostatočný počet argumentov, prečo by malo byť zariadenie Čistý deň zatvorené. "Prosím vás, zamyslite sa, prečo minister Richter napriek všetkým týmto faktom tak urputne bráni toto zariadenie. Stojí vám to za to, aby ste sa pod to aj vy podpísali, tým že ho budete brániť?" obrátil sa Mihál na koaličných poslancov a vyzval ich, aby hlasovali za jeho odvolanie.


Rozprava trvá takmer 15 hodín



Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) trvá už takmer 15 hodín. Od štvrtkového (6.4.) popoludnia v nej doteraz vystúpilo viac ako 20 písomne prihlásených poslancov, ústne sa do rozpravy prihlásilo ešte sedem zákonodarcov.

Krajniak: Informačný systém Sociálnej poisťovne by mal byť spoľahlivý


Ľudia sa môžu mýliť, môžu aj klamať, ale informačný systém Sociálnej poisťovne by mal byť spoľahlivý. Myslí si to poslanec opozičného hnutia Sme rodina Milan Krajniak. Vystúpil v pokračujúcej rozprave počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Tá trvá už vyše 12 hodín, na svoje vystúpenie čaká ešte približne desať písomne prihlásených zákonodarcov.

"Ak je informačný systém Sociálnej poisťovne v poriadku, potom máte pán minister vo vlastnom rezorte už dávno nespochybniteľné dôkazy o tom, že Čistý deň je v skutočnosti čistý hnus," vyhlásil Krajniak s odkazom na údajné psychické zdravotné problémy riaditeľa resocializačného zariadenia Čistý deň Petra Tománka.

Poslanec vládneho Smeru-SD Dušan Muňko ho však v reakcii upozornil, že nikto okrem posudkového lekára nemôže mať prístup k osobnej karte akéhokoľvek pacienta. "To, čo ste povedali, je na žalobu. Je to osobná karta, ani riaditeľ Sociálnej poisťovne, ani len riaditeľ príslušnej pobočky nemôže do tohto systému vstúpiť," podčiarkol.

Celkovo je podľa neho politizácia prípadu Čistého dňa a celá diskusia o ňom v parlamente tragédiou. "Je to tragédia hlavne pre všetky deti, ktoré sú v týchto zariadeniach, aj pre rodinných príslušníkov a celú spoločnosť," doplnil Muňko.

Predseda Sme rodina Boris Kollár kládol počas svojho vystúpenia v pléne otázky, čo je za tým, že špičky vládneho Smeru-SD tak chránia zariadenie Čistý deň. "Prečo takýmto groteskným spôsobom chránia toto groteskné zariadenie? Za tým musí byť niečo veľké," domnieva sa. Aj premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa neho prišiel do parlamentu a bojoval za Čistý deň.

Kollár pripustil, že aj on sám bol nechtiac "namočený" do tejto kauzy. Narážal tým na komunikáciu s jednou z klientiek resocializačného zariadenia. Označil sa za neštandardného politika, ale keď sa niečo udeje, nemá problém prísť a veci vysvetliť. "Sex na rozlúčku nikomu v tomto pléne nevadí, ale vadia vám moje sms-ky, vy farizeji," doplnil.

Jeho vyjadreniam oponoval poslanec Smeru-SD Marián Kéry, ktorý sa pýtal, kde vo vystúpení sa premiér zastal Čistého dňa. "Ak sa niekoho zastal, tak ministra Richtera a povedal, že dôvody jeho odvolávania sú postavené na vode," pripomenul.

E. Tomáš: Opozícia tému Čistý deň cynicky zneužíva proti vláde


Verejnosť si logicky kladie otázku, prečo sa vyvoláva taký rozruch kvôli jednému súkromnému resocializačnému zariadeniu, Čistému dňu. Sú témy, ktoré by nemali byť predmetom politického súboja, ale kvôli opozícii sa tak stalo, myslí si poslanec vládneho Smeru-SD Erik Tomáš.

"Opozícia chcela cynickým a niekedy aj vulgárnym spôsobom zneužiť túto tému proti vláde. Táto téma nemá víťazov, len porazených. Bohužiaľ tými, ktorých to zasiahlo najviac, sú deti," vyhlásil v rozprave počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Vyzval pritom všetkých politikov, aby dali od témy ruky preč. "Téma potrebuje pokoj, nechajme, aby si príslušné orgány dokončili svoju prácu," doplnil.

Podľa vlastných slov chápal rozhodnutie Richtera ponechať zariadeniu Čistý deň akreditáciu. Obvinenia opozície podľa Tomáša neboli doteraz podložené faktami. Orgány činné v trestnom konaní však naďalej preverujú všetky podozrenia a trestné oznámenia.

"Chcem vyhlásiť, že ak by sa preukázalo, že čo i len jednému dieťaťu bolo ublížené, právo tohto dieťaťa bude pre mňa nadovšetko a budem tvrdo požadovať vyvodenie zodpovednosti. Rovnako však, ak orgány činné v trestnom konaní nepotvrdia, že sa niečo stalo, od vás by som očakával, že sa celej tamojšej komunite ospravedlníte," odkázal opozičnej poslankyni Natálii Blahovej (SaS), ktorá kauzu od začiatku medializuje.

Richter podľa Tomáša patrí k najúspešnejším ministrom práce v histórii Slovenska, ak nie je vôbec najúspešnejší. Potvrdzujú to výsledky ako stúpajúca zamestnanosť a klesajúca nezamestnanosť, či rôzne opatrenia na podporu rodín. "Nenechaj sa odradiť a pokračuj vo funkcii ministra aj naďalej," podporil Richtera.

Znechutenie z toho, čo opozícia robí okolo prípadu Čistý deň, vyjadril aj jeho stranícky kolega Ľuboš Blaha. "Oni potrebujú konšpirovať, vytvárať rôzne ilúzie, kto koho kryje a ako máme všetci nejaké záväzky v nejakom Čistom dni," konštatoval v rozprave.

Blahovej vyčítal, že je posadnutá týmto prípadom a robí si cez to politickú reklamu. "Mňa desí to, že niekto zneužíva bezbranné, drogovo závislé deti na to, aby si robil politickú kampaň. To je naozaj na vracanie," vyhlásil koaličný poslanec.

Kým opozícia túto tému podľa neho "škaredo zneužíva", a to emotívne a bez dôkazov, vláda chce podozrenia racionálne preverovať, zapojiť do toho políciu, súdy a odborníkov. "Pokiaľ bude pravda preukázaná, že Čistý deň robil zlé veci, budem prvý, takisto ako kolega Tomáš, ako minister Richter volať po tom, aby boli spravodlivo potrestaní. Ale nemôžete to robiť bez reálneho, spravodlivého procesu," dodal Blaha.


Kiššová: Minister J. Richter, vážne konkurujete R. Kaliňákovi


Konanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) je pre opozičnú poslankyňu Janu Kiššovú (SaS) také vážne, že stratil jej dôveru a to prejaví aj pri svojom hlasovaní na aktuálnej mimoriadnej schôdzi venovanej návrhu na jeho odvolanie. "Už dávno som nebola z konania žiadneho z predstaviteľov vlády taká zhrozená a znechutená. Pán minister, vážnym spôsobom konkurujete svojmu kolegovi ministrovi Kaliňákovi," vyhlásila Kiššová v rámci rozpravy.

Jedným z hlavných dôvodov na odvolanie Richtera je podľa opozície neodobratie akreditácie resocializačnému zariadeniu Čistý deň. A to aj napriek tomu, že akreditačná komisia rezortu takýto krok odporučila. "Kontrolný orgán konštatuje vážne zlyhania, navrhne odobratie akreditácie, ale ministerstvo nemá dostatok dôvodov a dôkazov. Toto je absurdné," opísala Kiššová.

Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) doplnila, že dôstojnosť človeka by mala byť pre ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na prvom mieste. Na hľadanie páchateľa je podľa nej zamerané trestné konanie, ministerstvu by malo ísť o dieťa, o obeť. "Nemáte na čo čakať, som o tom presvedčená. Sú to iba plané výhovorky z vašej strany, že budete konať, až keď bude trestné konanie ukončené," adresovala Richterovi.

Aj podľa nezaradeného poslanca Jozefa Mihála minister Richter "kašle" na rodiny. Zároveň sa mu ako skúsenému politikovi čuduje, že v tejto kauze nekoná, keď vie, aký dopad to na neho má. "Ja keby som bol minister, neváham ani sekundu," doplnil. Pokiaľ podľa neho akreditačná komisia rozhodla, resocializačné centrum by zatvoril. Ostatné zariadenia sú podľa poslanca poloprázdne, tam by sa teda deti z Čistého dňa mohli presunúť a preliečiť.

Petra Krištúfková (Sme rodina) v rozprave avizovala, že poslanci opozičného hnutia budú hlasovať za odvolanie ministra. Okrem iného kritizovala jeho prácu aj v oblasti pomoci rodinám. "Necítim jasný cieľ ministerstva v tom, ako sa budú mať slovenské rodiny po rokoch tejto vlády," kritizovala.

Premiér: Schôdza je absurdná, tri hodiny sme počúvali babské táraniny


Mimoriadna schôdza Národnej rady SR venovaná opozičnému pokusu o odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) pre kauzu Čistý deň je absurdná a opozícia nepredložila jediný relevantný argument. V pléne NR SR to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý viac ako dvaapolhodinové úvodné vystúpenie Natálie Blahovej (SaS) označil za babské táraniny.

"Za tri hodiny ste nepredložili jediný argument, ktorý by odôvodňoval tento návrh. Babské táraniny sú jedna vec, konkrétne argumenty na odvolávanie člena vlády sú vec druhá," upozornil predseda vlády a návrh opozície označil za šialený.

Predkladateľov sa pýtal, či im neprekáža, že sa pod neho podpísal aj Boris Kollár (Sme rodina), teda "poslanec nafotený so všetkými mafiánmi, napojený na obchod s drogami" a podľa Fica poslanec, ktorý chcel sex s 15-ročným dievčaťom. "Ak vám toto nevadí, tak je mi to ľúto," odkázal šéf exekutívy.

Opozícii tiež pripomenul, že to boli pravicoví a liberálni politici, ktorí v minulosti rozhodli, že deti sa majú prevychovať a liečiť v súkromných zariadeniach. "Ak tu máme deti, o ktorých rozhodne súd, že majú ísť do takých zariadení, alebo ich tam pošlú rodičia, minister Richter je pripravený vytvoriť podmienky, aby boli tieto deti umiestnené v štátnych zariadeniach. Toto je sociálny štát," vyhlásil.



Fico odmietol aj obvinenia opozície, ktorá Richterovi vyčíta prístup k nezamestnanosti. "Ak napíšete, že nezamestnanosť je síce najnižšia v histórii, ale treba ho odvolať, lebo keby tam nebol, bola by nižšia, ako sa tým máme vážne zaoberať? Majte úctu k štátu. Krajine sa darí, má v poriadku verejné financie aj nezamestnanosť. Neobviňujte Richtera, jemu treba za najnižšiu mieru nezamestnanosti poďakovať. Vy neviete ani len základné fakty," podotkol.

Podľa Fica aj preto vláda došla k záveru, že neexistujú absolútne žiadne dôvody na odvolanie ministra práce. "Považujeme toto vystúpenie za účelové," uzavrel.

Návrh na vyslovenie nedôvery podali opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Pod iniciatívu sa podpísalo viac ako 50 poslancov. Opozícia je presvedčená, že Richterov rezort zlyháva. Ministra dlhodobo kritizuje za jeho konanie v prípade zariadenia Čistý deň. Podľa nej minister kauzu kryje. Opoziční poslanci sú zároveň presvedčení, že Richter mal už dávno odobrať Čistému dňu akreditáciu, ako mu to odporúčala akreditačná komisia. Vidí za tým špeciálnu ochranu súvisiacu s prepojením na politikov.

Blahová: J. Richter je zodpovedný za ohrozovanie práv a zdravia detí


Minister práce Ján Richter (Smer-SD) je politicky zodpovedný za to, že sú závažným spôsobom opakovane a systematicky ohrozované práva a záujmy maloletých detí. A že je ohrozovaný ich život, zdravie a zdravý psychický, fyzický a sociálny vývin. V úvode mimoriadnej schôdze venovanej návrhu na odvolanie ministra Richtera to vyhlásila predkladateľka návrhu a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Jej vystúpenie trvalo viac ako dve a pol hodiny. Z koalície ju v sále počúvalo len pár poslancov, vicepremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) a minister Richter. Ani z opozície v sále nesedeli všetci. Richter podľa Blahovej slov svojím konaním a nekonaním spôsobil, že platné zákony nie sú rešpektované, že systematické porušovania zákonov nie sú sankcionované, že nebola vyvodená žiadna zodpovednosť voči jednotlivcom, orgánom štátnej a verejnej správy, ktoré sú zjavne zodpovedné za úmyselné porušenia zákonov a zanedbania svojich povinností.



"Minister Richter sa aktívne spolupodieľa na porušovaní zákonov a garantuje nedotknuteľnosť tým, ktorí sa takýchto činov dopúšťajú. Tým sa stáva osobne a politicky zodpovedný za bezprecedentný morálny rozvrat v rezorte, ktorý bol poverený riadiť. Porušovanie základných práv a slobôd, týkajúce sa tých najbezbrannejších obyvateľov krajiny, maloletých detí, je fatálnym prehreškom proti ľudskosti, ľudským právam, platným zákonom a medzinárodným dohovorom, ktorými je SR viazaná," doplnila Blahová v úvodnom slove k návrhu na odvolanie.

Opozičná poslankyňa viac ako dve a pol hodiny čítala prípady dievčat, ktoré mali byť v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante sexuálne zneužívané. Cituje aj zo svedectiev bývalých klientov a rodičov, ktoré hovoria o psychickom deptaní detí, šikane a fyzickom násilí páchanom na deťoch. V sále zneli vulgarizmy, ktorými v zariadení deti nazývali, aj tresty, ktoré tam mali dostávať. Mali byť trestaní samotkami, odopieraním jedla aj injekciou, ktorá vyvolávala kŕče.

Pripomínala podnety aj konania, spomínala trestné oznámenia aj vyhrážky a urážky, ktoré mali deťom v zariadení adresovať. Jeden z citovaných svedkov označil šéfa Čistého dňa Petra Tománka za zviera, ktoré deti zneužíva kvôli dotáciám. Blahová pripomenula aj svoj podnet, s ktorým sa pre porušenia práv detí obrátila na Výbor OSN pre práva dieťaťa. Tiež podnet na Generálnu prokuratúru SR.

Práve pre kauzu Čistý deň a ďalšie údajné zlyhanie žiada opozícia hlavu ministra Richtera. Do diskusie by malo byť prihlásených písomne viac ako 20 poslancov. Hlásiť sa budú môcť aj ústne. Dá sa preto očakávať, že sa debata potiahne aj počas noci.

Nicholsonová: Štát sa správa hyenisticky k zdravotne postihnutým deťom


Tento štát sa hyenisticky správa k deťom s ťažkým zdravotným postihnutím. Vyhlásila to v rozprave počas mimoriadnej schôdze venovanej odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).

Toto sa podľa jej slov deje na úradoch spadajúcich pod rezort ministra Richtera, čím odôvodňovala návrh na jeho odvolanie. V systéme poberateľov peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia bolo podľa jej slov k 31. decembru 2015 celkovo 226.168 poberateľov.

"A ako sa tento štát prostredníctvom úradov práce, ktoré sú priamo pod vedením ministra, správajú k ťažko zdravotne postihnutým deťom od nula do šesť rokov? Okrem peňažného príspevku na zvýšené výdavky poberalo jedno dieťa peňažný príspevok na kúpu pomôcky, päť detí peňažný príspevok na osobnú asistenciu, jedno dieťa príspevok na opravu pomôcky, jedno dieťa príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia, 25 detí príspevok na kúpu motorového vozidla a tri deti príspevok na prepravu," vymenúvala podpredsedníčka parlamentu.

Takto sa podľa jej slov správa sociálny štát k ťažko zdravotne postihnutým deťom, ktoré sú v systéme. To znamená, pri ktorých je naozaj jednoznačné, že sú zdravotne ťažko postihnuté. Následne opísala prípady niekoľkých ťažko zdravotne postihnutých detí a toho, ako sa k nim zachovali úrady.



Súčasne uviedla, že sa k nej dostávajú informácie z rôznych zariadení o tom, že sa rozmáha zvláštny trend. A teda, že deťom, ktoré prichádzajú z detských domovov, sú predpisované ťažké psychiatrické lieky.

"Tie lieky sa objavujú v detských domovoch a sú predpisované malým deťom a s nimi potom prichádzajú do reedukačných zariadení," zdôraznila. Upozornila, že keď má ona tieto informácie, predpokladá že by ich mal mať aj minister, a preto ju zaujíma, ako to šéf rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny rieši.

Kritizovala tiež manipuláciu so štatistikami nezamestnanosti, ku ktorej podľa nej dochádza v rezorte práce. "Tvrdím, že minister Richter manipuluje vo veľkom štatistiky nezamestnanosti. Dal príkaz na úrady práce, aby ľudí vyhadzovali z evidencie," uviedla Ďuriš Nicholsonová. Ide v prvom rade podľa jej slov o vyraďovanie zdravotne postihnutých ľudí a tiež dlhodobo nezamestnaných v hmotnej núdzi predovšetkým z prostredia rómskych osád.

Rokovanie iniciovali opoziční poslanci


Podpredseda Národnej rady (NR) SR Béla Bugár (Most-Híd) dnes otvoril mimoriadne zasadnutie pléna, ktorého jediným bodom je vyslovenie nedôvery ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD). Rokovanie iniciovali svojimi podpismi opoziční poslanci, ako hlavný dôvod uvádzajú kauzu Čistý deň.

Návrh na vyslovenie nedôvery podali opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Pod iniciatívu sa podpísalo viac ako 50 poslancov. "Ministerstvo práce a ústredie práce drží ochrannú ruku nad týraním a zneužívaním detí a toto nemôže žiadna slušná demokratická krajina a občania dovoliť," vyhlásila po podaní návrhu predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Opozícia je presvedčená, že Richterov rezort zlyháva. Ministra dlhodobo kritizuje za jeho konanie v prípade galantského resocializačného zariadenia Čistý deň. Podľa nej minister kauzu kryje. Opoziční poslanci sú zároveň presvedčení, že Richter mal už dávno odobrať Čistému dňu akreditáciu, ako mu to odporúčala akreditačná komisia.

Blahová upozornila, že Čistý deň neprišiel o akreditáciu napriek výrazným porušeniam zákona, pritom rôzne iné zariadenia ju stratili aj pre malé prehrešky. V prípade Čistého dňa a napríklad aj detského domova Peto, ktorý spravuje dcéra exministerky práce a komisárky pre deti Viery Tomanovej (Smer-SD), poukazuje opozícia na prepojenia na politikov. "Požívajú špeciálnu ochranu, ktorú im vytvára ministerstvo práce a jeho nominanti," doplnila Blahová s tým, že preveruje ďalšie zariadenia, kde má podobné podozrenia.

Richter však opozičný pokus o odvolanie s najväčšou pravdepodobnosťou ustojí. Vláda s jeho odchodom totiž nesúhlasí. Návrh na odvolanie považuje za neodôvodnený a účelový a obvinenia za nepreukázané. V súvislosti s Richterovou prácou poukazuje na "sústavné vylepšovanie systému sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately".

Richter návrh na jeho odvolanie komentoval tým, že je znechutený a zhrozený z diania okolo resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante. Na opozičnú stranu SaS podal trestné oznámenie a chystá nový typ zariadení pre deti a rodiny ohrozené závislosťou. V súvislosti s "politickým kolotočom" okolo zariadenia Richter hovorí o hyenizme a morálnom bahne. Odmieta používanie detí a mladistvých ako štíty v osobnom a politickom boji.