Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NS SR rozhodne, či Peter P. obvinený z vraždy poslanca ostane vo väzbe

Ilustračná foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, Petra P. zobral do väzby v piatok (5.10.).

Bratislava 15. októbra (TASR) – Senát Najvyššieho súdu (NS) SR bude v najbližších dňoch rozhodovať o tom, či Peter P., obvinený z úkladnej vraždy poslanca a právnika Mareka Rakovského, zostane vo väzbe, alebo bude prepustený na slobodu.

"Trestná vec Petra P. Najvyššiemu súdu SR napadla dňa 11. októbra. O sťažnosti obvineného proti vzatiu do väzby najvyšší súd rozhodne v zmysle Trestného poriadku do piatich pracovných dní od predloženia sťažnosti," uviedla pre TASR v pondelok hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Vražda sa stala pred piatimi rokmi v Žiari nad Hronom.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, Petra P. zobral do väzby v piatok (5.10.).

Dôvodom väzby bola obava z možného úteku, ovplyvňovania svedkov na slobode a pokračovania v trestnej činnosti. Obvinený podal voči rozhodnutiu ŠTS sťažnosť, o ktorej v najbližších dňoch rozhodne NS SR. Svoju vinu pred sudcom odmietol.

Policajti protizločineckej jednotky NAKA Petra P. zadržali v stredu (3.10.) v skorých ranných hodinách počas policajnej akcie Tornádo vo Veľkom Krtíši, pričom pôvodne zadržali dvoch mužov. Vykonali dve domové, ako aj prehliadky iných priestorov.

Žiarskeho poslanca Rakovského zavraždili v roku 2013 a tento brutálny čin dlho traumatizoval celé okresné mesto. Pri vražde bol použitý nástražný výbušný systém, umiestnený na spodnej časti auta. K výbuchu došlo počas jeho riadenia. Právnik nemal šancu prežiť zranenia, ktoré pri ňom utrpel.