Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Reportáž: O azyl na Slovensku nie je záujem

Bez popisu Foto: TABLET.TV

Migračný úrad Ministerstva vnútra SR k začiatku septembra eviduje iba 130 žiadostí o udelenie azylu na Slovensku.

Bratislava 10. septembra (TABLET.TV) – V roku 2005 eviduje migračnú úrad 3549 žiadostí o azyl, z toho konanie bolo zastavené v 2930 prípadoch. Azyl bol udelený iba 25 žiadateľom.


O AZYL NA SLOVENSKU NIE JE ZÁUJEM by terazmedia

Konanie o udelenie azylu sa začína vyhlásením cudzinca na príslušnom policajnom útvare o tom, že žiada o udelenie azylu alebo o poskytnutie doplnkovej ochrany na území Slovenskej republiky, ak zákon o azyle neustanovuje inak. Migračný úrad Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v rámci konania o udelenie azylu posúdi žiadosť a rozhodne o tom, či žiadateľ spĺňa podmienky pre udelenie azylu resp. poskytnutie doplnkovej ochrany, prípadne, či je vylúčený z poskytnutia takejto medzinárodnej ochrany.

Udelením azylu sa osoba, ktorej bol udelený azyl (azylant), považuje za cudzinca, ktorému sa udelil trvalý pobyt. Azylant je oprávnený vstupovať do pracovnoprávneho vzťahu alebo obdobného pracovného vzťahu, je oprávnený podnikať, je verejne zdravotne poistený, v zmysle zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa považuje za znevýhodnenú osobu, atď.

V prípade udelenia azylu z dôvodu prenasledovania (§ 8 zákona o azyle) a udelenia azylu z humanitných dôvodov (§ 9 zákona o azyle) sa azyl udeľuje na dobu neurčitú. Azyl na účel zlúčenia rodiny (§10 zákona o azyle) sa prvýkrát udeľuje na tri roky; po uplynutí troch rokov sa azyl na žiadosť udelí na dobu neurčitú, ak sú splnené podmienky uvedené v § 10 a nie sú dôvody na jeho neudelenie podľa § 13 ods. 1 až 4 zákona o azyle.

V posledných desiatich rokoch okrem vojnového konfliktu (napr. Irak, Afganistan a iné) boli aj ekonomické dôvody žiadostí, a to najmä Moldavci, Vietnamci a Číňania. Číňania žiadali o azyl aj z dôvodu praktizovania Falun gong, ako aj z dôvodu, že mali viac detí. Gruzínci žiadali o azyl z ekonomických, ale aj z politických dôvodov.

Taktiež Pakistanci a Bangladéšania žiadali z politických a ekonomických dôvodov.