Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

O zvyšovaní miezd zdravotníkov v štátnych nemocniciach rozhodne súd

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prvé zvýšenie miezd sa malo pritom realizovať už tento mesiac.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Zvyšovanie miezd zdravotníckych pracovníkov v štátnych nemocniciach, ktoré vyplynulo z rozhodnutia rozhodcu v spore medzi odbormi a nemocnicami, sa zatiaľ realizovať nebude. Asociácia fakultných nemocníc (AFN) SR totiž toto rozhodnutie, na základe ktorého mala vzniknúť nová kolektívna zmluva vyššieho stupňa, napadla na súde. Dôvodom majú byť procesné aj obsahové chyby. Pre TASR to dnes potvrdil prezident AFN Tomáš Sieber. Prvé zvýšenie miezd sa malo pritom realizovať už tento mesiac.

Odbory však očakávajú, že vyššie platy v máji prídu. "Trváme na realizácii rozhodnutia rozhodcu," skonštatoval pre TASR šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay. Ako poznamenal, súčasný vývoj ohľadne kolektívnej zmluvy chce dať do pozornosti aj ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej na spoločnom štvrtkovom (12. 4.) rokovaní. Podľa odborárov však krajský súd nie je kompetentný rozhodovať v kolektívnom spore.

Ako vyplynulo z rozhodnutia rozhodcu, mzdy zdravotníckych pracovníkov v štátnych nemocniciach by sa mali v tomto roku zvyšovať dva razy o päť percent. Toto zvyšovanie sa má okrem lekárov a sestier týkať aj ostatných zdravotníckych pracovníkov. Prvé zvyšovanie má byť od apríla, druhé od júna. Týkať sa má 17 zdravotníckych zariadení. Podľa rozhodcu boli odborárske požiadavky na zvýšenie miezd legitímne. Súčasný spor o kolektívnu zmluvu trval od roku 2010. Nemocnice takýto krok označili za likvidačný.

Mzdy všetkých zdravotníkov sa naposledy zvyšovali v roku 2010, pričom tomuto kroku predchádzali niekoľkomesačné rokovania so zástupcami nemocníc. Odborom sa však vtedy s AFN nepodarilo dohodnúť, rokovania sa tak po sprostredkovateľovi aj vtedy dostali pred rozhodcu. Platy sa tak ich zamestnancom zvýšili od novembra 2009 o 2,5 percenta. Ďalšie 2,5-percentné zvyšovanie sa uskutočnilo aj v júni 2010.