Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Oblasťou spolupráce medzi slovenskými a ukrajinskými obcami je kultúra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do veľkých investičných projektov sa pohraničné obce veľmi nepúšťajú.

Ulič/Veľké Slemence 14. januára (TASR) – Oblasťou spolupráce medzi slovenskými a ukrajinskými obcami je najmä kultúra. Do veľkých investičných projektov sa veľmi nepúšťajú. Ako pre TASR uviedol starosta Uliča v Sninskom okrese Ján Holinka, spolupráca s ukrajinskou stranou je pre obce dosť ťažká.

"Systém na Ukrajine, myslím verejnej správy a samosprávy, je komplikovanejší ako k prístupe k financiám a ostatným veciam, takže je to dosť riziko púšťať sa s nimi do nejakého projektu, ktorý by bol realizovaný na obidvoch stranách," vysvetlil. Skôr si ich podľa neho môže dovoliť vyšší územný celok, ktorý je finančne silnejší a má aj iné možnosti, čo sa týka personálnych záležitostí.

Kedysi boli podľa Holinku projekty založené skôr na báze partnerstva. "Väčšinou sa realizovali iba nejaké spoločné stretnutia, workshopy a zväčša na slovenskej strane, kde ten ukrajinský partner nevstupoval do toho ani finančne, ani nemal z toho nejaké konkrétne výhody. Teraz, keď je tá podmienka, že musia byť aktivity realizované aj na ukrajinskej strane, ešte čo sa týka nejakých mäkkých aktivít, myslím si, že sa to dá, ale pri nejakých investičných veciach je to z pohľadu obce riziko," priblížil. Problémom konkrétne pre Ulič je podľa jeho ďalších slov aj vzdialenosť, keďže najbližší hraničný priechod je v Ubli, čo je približne 50 kilometrov ďaleko.

Podobný problém v spolupráci s ukrajinskou stranou vidí aj Ľudovít Tóth, starosta obce Veľké Slemence v Michalovskom okrese, v ktorej sa nachádza peší hraničný priechod. "Uvažovali sme o cezhraničných projektoch, ale zatiaľ ich nemôžeme realizovať, pretože obecné úrady na druhej strane nemajú vlastný rozpočet, takže ten vlastný podiel, tých päť percent nevedia zabezpečiť," uviedol pre TASR s tým, že rozbehnúť by chceli projekty hlavne v oblasti kultúry. V súčasnosti sa umelci z oboch strán hranice navštevujú v súvislosti s organizovaním rôznych kultúrnych podujatí. Ide o susedné samosprávy, v ktorých žijú obyvatelia maďarskej národnosti.

Cezhraničné projekty s Ukrajincami sa nedarí realizovať ani obci Nová Sedlica v Sninskom okrese. Spoluprácu v kultúrnej oblasti však má rozbehnutú s obcou Kamjanycia pri Užhorode. Navštevujú sa napr. na festivaloch. "Prezentujeme navzájom svoje zvyky, tradície i to, ako sa kedysi žilo," uviedol pre TASR starosta Vasiľ Dinič. Vzťahy so susednými ukrajinskými samosprávami udržuje na úrovni kultúrnej, športovej a ochrany životného prostredia aj obec Ptrukša v Michalovskom okrese. "Na naše kultúrne podujatia pravidelne pozývame folklórne skupiny z Ukrajiny," povedal pre TASR starosta Alexander Takács.