Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

OBRAZOM: Milan Ftáčnik oslavuje šesťdesiatku

FOTO: Milan Ftáčnik (vpravo) na archívnej snímke s bratom Jánom (vľavo) a juniorským majstrom Európy v šachu Ľubomírom (uprostred). Foto: Archív TASR, autor J. Lofaj, 09. januára 1977 Foto: TASR/J. Lofaj

Pri príležitosti šesťdesiatych narodenín vysokoškolského pedagóga, vedca a politika Milana Ftáčnika vám ponúkame obrazovú galériu z archívnych fotografií TASR.

Bratislava 30. októbra (TASR) – Politik Milan Ftáčnik, exminister školstva a bývalý primátor Bratislavy, sa v nedeľu 30. októbra dožíva svojich 60. narodenín.

Milan Ftáčnik sa narodil 30. októbra 1956 v Bratislave. Vysokoškolské vzdelanie nadobúdal v rokoch 1976-1980 na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave v odbore teoretická kybernetika a ukončil ho na novovzniknutej Matematicko-fyzikálnej fakulte (MFF) UK s Cenou ministra školstva.
Dejiskom slávnostného aktu podpísania Ústavy Slovenskej republiky bola 3.septembra 1992 večer Rytierska sieň Bratislavského hradu.Na sn.text Ústavy nesie Jozef Prokeš,štátny znak SR Vladimír Bajan,pečať Milan Ftáčnik a vlajku Marián Andel.
Foto: TASR/Vladimír Benko


Archívna snímka. V Rytierskej sieti Bratislavského hradu sa uskutočnil 3. septembra 1992 slávnostný akt podpísania Ústavy Slovenskej republiky. Na snímke zľava, Marián Andel (SNS), predseda SNR Ivan Gašparovič a Milan Ftáčnik (SDĽ). Bratislava 3. september 1992.
Foto: TASR/Vladimír Benko

V rokoch 1980-1986 bol interným ašpirantom na Katedre teoretickej kybernetiky MFF UK (s prerušením 1981/82 na absolvovanie základnej vojenskej služby). V roku 1987 získal titul CSc. V roku 1989 mu bol udelený vedecko-pedagogický titul docent. Pôsobil na MFF UK na Katedre teoretickej kybernetiky, Katedre počítačovej grafiky a spracovania obrazu a Katedre aplikovanej informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky (FMFI) UK v Bratislave (tento názov má pôvodná Matematicko-fyzikálnej fakulta od roku 2000). Od januára 2003 do decembra 2006 pôsobil ako vedúci katedry.

Na snímke kandidát na primátora Bratislavy Milan Ftáčnik vo volebnom štábe v bratislavskej Inchebe počas čakania na výsledky vo Voľbách do orgánov samosprávy obcí 2014.
Foto: TASR


Je spoluautorom vysokoškolskej učebnice Umelá inteligencia a autorom viacerých odborných publikácií. Pôsobil ako vedúci riešiteľ a zástupca vedúceho riešiteľa vo výskumných grantoch, zameraných na spracovanie obrazovej informácie a vytváranie virtuálnych trojrozmerných modelov miest.

M.Kňažko a M.Ftáčnik v Tablet.tv.
Foto: tablet.tv


V roku 1980 vstúpil do Komunistickej strany Slovenska (KSS), kde vykonával funkcie na úrovni fakulty. Po roku 1990 sa aktívne podieľal na jej transformácii na Stranu demokratickej ľavice (SDĽ), v ktorej pôsobil ako podpredseda. V roku 2002 vystúpil z SDĽ a založil stranu Sociálnodemokratická alternatíva (SDA) a bol jej predsedom až do jej integrácie so stranou Smer - Sociálna demokracia (Smer-SD) v januári 2005. Strana Smer vtedy zmenila názov na Smer - sociálna demokracia (Smer-SD). Milan Ftáčnik v súčasnosti nie je členom žiadnej politickej strany.

Tlačová konferencia primátora hlavného mesta SR Bratislavy Milana Ftáčnika k rozpočtu hlavného mesta SR na rok 2014 v Bratislave, 11. decembra 2013. Archívna snímka.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva dopravy výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček premiér SR Robert Fico a primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik.
Foto: FOTO TASR - Martin Baumann


Od roku 1990 pôsobí aktívne vo verejnom živote. V rokoch 1990-1998 bol štyrikrát zvolený za poslanca slovenského parlamentu za SDĽ. V rokoch 1990-1992 bol členom Predsedníctva Slovenskej národnej rady (SNR). V rokoch 1998-2002 pôsobil ako minister školstva SR.

Na snímke vľavo bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a bratislavský župan Pavol Frešo. Archívne foto
Foto: TASR


Na archívnej snímke uprostred zľava predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia Albrecht Reimold, primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik a starosta mestskej časti Devínska Nová Ves Milan Jambor otvárajú nový kruhový objazd, ktorý darovalo vedenie automobilky Volkswagen Slovakia mestu Bratislava a mestskej časti Devínska Nová Ves 13. augusta 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Český spevák Karel Gott si 28. októbra 2014 v bratislavskom Primaciálnom paláci prevzal listinu o udelení čestného občianstva hlavného mesta za zásluhy o priateľstve a porozumení medzi národmi v oblasti československej populárnej hudby a tiež za prezentáciu slovenskej metropoly. Odovzdal ju primátor Milan Ftáčnik pri príležitosti jeho 75 rokov. Na snímke vpravo český spevák Karel Gott a vľavo primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na snímke vľavo odchádzajúci primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik a vpravo nový primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal na ustanovujúcom zasadnutí Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy 11. decembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na archívnej snímke bývalý primátor hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik (vľavo ) ukazuje mestskú kartu.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


V komunálnych voľbách v roku 2002 a potom aj v roku 2006 bol vo volebnom obvode Bratislava-Petržalka zvolený za poslanca Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy, kde pracoval v komisii pre mládež, vzdelanie a šport a v komisii sociálnych vecí a zdravotníctva. V regionálnych voľbách 2005 a potom aj v roku 2009 bol zvolený za volebný obvod Bratislava-Petržalka za poslanca zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja, pracoval v komisii školstva a kultúry. V rokoch 2006-2010 bol starostom mestskej časti Bratislava-Petržalka.
Na archívnej snímke vtedajší primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (vpravo) a riaditeľ BKIS Vladimír Grežo sú oblečení v stredovekých kostýmoch
Foto: TASR/Miroslav Košírer


Na archívnej snímke primátor Hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik (vľavo) a generálny riaditeľ OLO, a. s., Roman Achimský na zbernom vozidle na separovaný zber odpadu-
Foto: TASR/Štefan Puškáš


V novembri 2010 sa Milan Ftáčnik ako nezávislý kandidát s podporou strany Smer-SD po víťazstve v komunálnych voľbách stal primátorom Bratislavy. Vo funkcii bol jedno volebné obdobie, do decembra 2014, kedy odovzdal funkciu súčasnému primátorovi Ivovi Nesrovnalovi. Pri odchode z funkcie sa vyjadril, že ako aktívny občan, ktorý má za sebou skúsenosti primátora, sa chce konštruktívne vyjadrovať k tomu, čo sa v meste deje.
Na archívnej snímke kapitán Slovana Bratislava Miroslav Šatan a primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (vpravo) si podávajú ruky počas prijatia slovanistov.
Foto: TASR/Martin Baumann


Milan Ftáčnik so Zdenom Cígerom a Ľubimírom Višňovským.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na archívnej snímke vtedajší primátor Bratislavy Milan Ftáčnik s olympijskou pochodňou a primátor Košíc Richard Raši
Foto: TASR/Martin Baumann

Od roku 2014 pracuje na Katedre aplikovanej informatiky FMFI UK na Oddelení počítačovej grafiky a videnia. Od apríla 2015 je predsedom Slovenskej informatickej spoločnosti a od decembra 2015 členom Rady vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy.