Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Obžaloba na členov gangu sýkorovcov, vrátane ich bossa, je už na súde

Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (ÚŠP GP) podal obžalobu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) v pondelok 2. apríla.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Obžaloba na ďalších piatich členov bratislavskej skupiny sýkorovcov, vrátane Ladislava B., považovaného za jedného z bossov tohto gangu, je už na súde.

Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (ÚŠP GP) podal obžalobu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) v pondelok 2. apríla. Okrem bossa Ladislava B. medzi piatimi obvinenými je aj silná osobnosť bratislavského podsvetia Viliam R., prezývaný Čierny Vilko. "Obvinení sú z dvoch trestných činov - z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy a zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodu so zbraňami," odpovedala dnes na otázku TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Táto skupina piatich mužov plánovala podľa obžaloby vraždu svojho člena Martina H. s prezývkou Rezeň. Na neho zase ÚŠP podal obžalobu v iných kauzách na pezinský ŠTS v piatok 30. marca za štyri skutky - založenie a podporovanie zločineckej skupiny, v dvoch prípadoch poškodzovanie cudzej veci a za obzvlášť závažný zločin vydieračského únosu. Skupinu zadržali príslušníci Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) v Bratislave na začiatku minulého roka. Ladislav B. je považovaný - po Františkovi B. a Ladislavovi L. - za jedného z posledných troch žijúcich bossov tejto bratislavskej skupiny, ktorej zakladateľom bol zavraždený Miroslav Sýkora.

ŠTS už 23. februára tohto roku odsúdil iných desať sýkorovcov z tzv. pezinskej a seneckej vetvy na tresty odňatia slobody od troch do 24 rokov. Takmer štvrťstoročie si podľa februárového rozsudku má vo väzení s maximálnym stupňom stráženia odsedieť údajný šéf seneckej skupiny sýkorovcov Martin B., prezývaný Rus. Rozsudok si vtedy prišli vypočuť iba traja obžalovaní, Rus je na úteku a ostatní požiadali, aby sa proces ukončil bez nich.

Na 24 rokov okrem Martina B. odsúdili aj Alexandra B. a o osem mesiacov menej dostali Milan B., František L. a Milan J. Tresty si majú odsedieť vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Prokurátor ich vo svojej záverečnej reči navrhol potrestať odňatím slobody na 25 rokov. Obžalovaný Ivica K. si má odsedieť 13 rokov, František K. 14 rokov, Boris Ž. a Jaroslav P. po osem rokov a Štefana Z. odsúdili na tri roky s podmienečným odkladom na päť rokov.

Obhajcovia po vyhlásení rozsudku podali odvolanie za väčšinu obžalovaných, dvaja sa mali vyjadriť v zákonnej lehote a Jaroslav P. so Štefanom Z. sa odvolania voči rozsudku vzdali. Prokurátor si na odvolanie ponechal zákonnú lehotu s výnimkou spomínaných obžalovaných Jaroslava P. a Štefana Z. V ich prípade sa práva podať odvolanie vzdal.

Súd vo februári obžalovaných odsúdil za 14 skutkov. Medzi mini bolo členstvo v zločineckej skupine, vydieračský únos, vyberanie výpalného, podvod, nedovolené ozbrojovanie a iné trestné činy. Podľa obžaloby nútili podnikateľov, aby im platili za ochranu, ale aj obchodovali s falošnými diaľničnými známkami.