Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ochrana orla kráľovského si vyžaduje ekologizáciu elektrického vedenia

Orol kráľovský, archívna snímka. Foto: Wikipédia

Úmrtnosť mláďat vtákov je v prvých rokoch života prirodzene vysoká. V prípade orla kráľovského, ktorý je na Slovensku vzácny, je záchrana každého jedinca mimoriadne dôležitá.

Košice 15. februára (TASR) - Na Slovensku hniezdilo v roku 2017 iba 55 párov orla kráľovského, z toho 36 párov na východnom Slovensku. Mláďatá, ktoré vyviedli, sú veľmi zraniteľné. Aj preto inštaluje Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) ochranné prvky na elektrické vedenia. Orly tak budú okolo svojich hniezd v bezpečí pred zásahom elektrickým prúdom v ďalších dvoch Chránených vtáčích územiach. TASR o tom informovala PR manažérka Ochrany dravcov na Slovensku Martina Brinzíková Badidová.

"Úmrtnosť mláďat vtákov je v prvých rokoch života prirodzene vysoká. V prípade orla kráľovského, ktorý je na Slovensku vzácny, je záchrana každého jedinca mimoriadne dôležitá. Pri kontrole elektrických vedení v rámci projektu LIFE Energia sme v Chránenom vtáčom území Ondavská rovina v  blízkosti obce Budkovce od roku 2015 našli šesť usmrtených orlov kráľovských. Išlo o mláďatá z okolitých hniezd. Iné usmrtené chránené druhy vtákov sme objavili v Chránenom vtáčom území Senianske rybníky, pri kontrole vedenia v blízkosti hniezda orla kráľovského neďaleko obce Senné. Vo všetkých prípadoch bolo potvrdené usmrtenie elektrickým prúdom po dosadnutí na konzoly 22 kV elektrického vedenia,"
hovorí Ján Šmídt z Ochrany dravcov na Slovensku.

Koncom decembra sa na VSD obrátili s prosbou o inštaláciu ochranných prvkov v okolí ohrozených hniezd orla kráľovského. Tá v lokalite Budkovce – Hatalov a Senné osadila takmer 50 ochranných prvkov, a síce konzolových chráničiek a krytov na izolátory. Vďaka tomu už budú pred zásahom prúdom chránené podľa jeho slov nielen dospelé jedince, ale tiež tohoročné mláďatá orlov i mnohých ďalších druhov.

"Vychádzajúc aj z partnerstva v rámci projektu LIFE Energia, VSD napríklad len v minulom roku investovala do ochrany biodiverzity približne 100.000 eur," špecifikovala hovorkyňa VSD Andrea Danihelová.