Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ocuppy GP: Protest pred sídlom GP SR trvá už takmer 200 dní

Aktivisti aj dnes povešali na vstup do budovy GP desiatky plagátov, na ktorých upozorňujú na nevyriešené kauzy.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Protestná akcia Occupy GP pred sídlom Generálnej prokuratúry (GP) SR v Bratislave trvá už takmer 200 dní, pričom podľa organizátorov ide najdlhší protest na Slovensku.

Aktivisti aj dnes povešali na vstup do budovy GP desiatky plagátov, na ktorých upozorňujú na nevyriešené kauzy. Na plagátoch boli známe heslá, typu ako "Stop korupcii, GP slúži politikom a kryje ich trestné činy a Okupácia GP. Pribudol zoznam štátneho majetku na Slovensku v roku 1989 a aktivisti prostredníctvom svojho hovorcu Filipa Rázgu upozornili," že všetky štátne podniky boli po tomto roku zničené, rozkradnuté alebo predané väčšinou do zahraničia".

"Generálna prokuratúra SR reaguje na stále meniace sa požiadavky organizátorov od prvého dňa ich aktivity. Rovnako tak reagovala aj na žiadosti, podané na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám, samozrejme, v zákonom stanovených možnostiach a tie musia aj organizátori akcie rešpektovať," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa GP SR Vladimíra Gedrová.

Ako ďalej zdôraznila, "všetky stanoviská GP SR však organizátori prijali negatívne a využili na ich vlastnú prezentáciu v médiách."

"Verejne kritizovať a nemať pri tom žiadnu zodpovednosť je veľmi jednoduché. Rozhodnúť v prípravnom konaní, respektíve podať obžalobu podľa predstáv organizátorov sa však nedá automaticky, iba na základe medializovaných informácií, z ktorých organizátori primárne vychádzajú. Prokuratúra musí postupovať v zákonných medziach a rozhodnúť na základe konkrétneho dôkazného a skutkového stavu veci. Zároveň výsledky vyšetrovania musia dostatočne odôvodňovať záver pre vznesenie obvinenia konkrétnej osobe, podanie obžaloby a následné postavenie obvineného pred súd. A takto prokuratúra postupuje v každej trestnej veci," dodala ďalej Gedrová.

Organizátori protestu požadovali došetrenie a odpovede na otázky, ako prebieha vyšetrovanie v takých známych kauzách, ako financovanie SDKÚ, Smeru-DS, vraždy Róberta Remiáša, či tunela Branisko, Daňového úradu v Košiciach, kauzy platinové sitká, či tunelovanie nebankových subjektov, či policajný zásah proti demonštrantom pred budovou NR SR. GP, podľa slov hovorcu aktivistov, ich obvinila, že ich "štrajk je účelový a má politické pozadie". Occupy GP toto rázne odmieta a apeluje na verejnoprávne médiá a ľudí, aby si uvedomili, v akom "zdegenerovanom systéme žijú".

Na plagátoch sa objavili fotografie a aktivity jednotlivých predstaviteľov finančných skupín, či expremiérov Mikuláša Dzurindu, Vladimíra Mečiara, Roberta Fica a iných osobností.

Politici, podľa ich názoru, ničia slobodu, banky, ničia úspory, justícia ničí spravodlivosť, poisťovne ničia zdravie, masmédiá ničia informácie a univerzity ničia vzdelanie".

Aktivisti začali s protestom 1. mája tohto roku a dnes chceli sumarizovať aktivity okupácie GP SR a informovať verejnosť o reakciách, stanoviskách GP SR k požadovaným informáciám týkajúcich sa závažnej ekonomickej, majetkovej a násilnej trestnej činnosti súvisiacej s mnohými najzávažnejšími kauzami od roku 1989.