Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Takto reagovali opozičné OĽaNO-NOVA a SaS na rokovanie koaličnej rady

Na archívnej snímke Veronika Remišová z hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO - NOVA). Foto: TASR/Jakub Kotian

Koalíciu podľa Veroniky Remišovej nespájajú žiadne spoločné hodnoty, ale biznis model, ktorým je vysávať zo štátu spoločné peniaze ľudí.

Bratislava 8. augusta (TASR) – Obdobie vládnutia koalície Smer-SD, SNS a Most-Híd je časom neustálej nestability a vzájomných škriepok. Na margo aktuálnych problémov v koalícii to vyhlásila poslankyňa opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Veronika Remišová. Koalíciu podľa jej slov nespájajú žiadne spoločné hodnoty, ale "biznis model", ktorým je vysávať zo štátu spoločné peniaze ľudí.

"Za túto krízu si môžu koaliční partneri sami. Dôvodom ich súčasnej krízy nie sú programové či hodnotové spory, nie sú to ani problémy Slovenska. Dôvodom je snaha ututlať 600-miliónový škandál predsedu parlamentu a lídra SNS Andreja Danka v oblasti eurofondov," skonštatovala Remišová. Poukázala tak na kauzu rozdeľovania eurofondov na výskum a inovácie. S neustálymi malichernými škriepkami a škandálmi by OĽaNO-NOVA nedokázalo vládnuť. Podľa slov Remišovej sú však pripravení súčasnú vládnu koalíciu vymeniť a robiť veci spravodlivo a čestne.



"V tolerovaní vzájomných škandálov nemá táto koalícia žiadnu alternatívu," tvrdí poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA). Koalícia podľa neho nie je silná a ani stabilná, nefunguje harmonicky a nemá ani skvelých odborníkov na ministerstvách. "Títo ľudia nám nemajú čo dať, nemajú pre Slovensko víziu. Politika by mala byť o hodnotových sporoch a nie o kšeftárských sporoch, čoho svedkami sme dnes," podotkol poslanec Eduard Heger (OĽaNO-NOVA).


Ľ. GALKO: A. Danko sa len snaží zakryť masívne rozkrádanie v rezorte školstva


Predseda SNS Andrej Danko potrebuje odlákať pozornosť verejnosti od korupčnej megakauzy okolo rozdeľovania eurofondov na vedu a výskum, preto vyvoláva na pohľad vážny politický spor. V skutočnosti sa podľa SaS Andrej Danko snaží len zakryť masívne rozkrádanie v rezorte školstva a nevie, ako by si poradil s nepohodlným a skompromitovaným ministrom školstva. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

"To, čo v týchto dňoch a hlavne dnes predviedla vláda a jej predstavitelia, je trápne, je to zbabelé, je to nezodpovedné voči Slovensku a voči jeho občanom. Čím skôr táto korupčná koalícia skončí, tým lepšie," konštatoval.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová poukázala na to, že práve opozícia vo voľbách do vyšších územných celkov dokázala postaviť kandidátov na celom území Slovenska. "Opozícia je jednotná, naopak, je to práve vládna koalícia, ktorá sa nevie dohodnúť, sporí sa a tak vnáša do spoločnosti neistotu," vyhlásila. Zároveň stranu SaS označila za jedinú reálnu alternatívu voči Smeru-SD a korupčnej koalícii. "Sme pripravení aj na možnosť predčasných volieb," dodala.

Galko zdôraznil, že SaS vidí v momentálnej koaličnej kríze iba dve možnosti - ak má koalícia záujem skončiť, mala by tak urobiť čo najskôr a mali by sa konať predčasné parlamentné voľby. Ak však chce naďalej zotrvať, mala by odstrániť z pozícií Petra Plavčana (SNS) a Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a začať pracovať.

Keďže Peter Plavčan je aj naďalej ministrom školstva, podľa poslanca Branislava Gröhlinga kauza s eurofondmi sa pre nich ešte neuzavrela. Potvrdil, že mimoriadna schôdza Národnej rady SR o jeho odvolaní by mala byť v najbližšom čase. "My ju budeme iniciovať v piatok 18. augusta, budeme mať spoločný brífing s našimi opozičnými partnermi," spresnil, pričom následne zanesú podpisy do podateľne.

Podľa neho jediným riešením na to, aby Slovensko neprišlo o eurofondy je, aby podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) navrhol krízové riadenie eurofondov, vzal si ich pod seba a sám o nich rozhodoval.

V pondelok (7.8.) oznámil predseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko vypovedanie koaličnej zmluvy. Ako dôvod uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na tento krok zvolal nadnes rokovanie koaličných partnerov. Dankov krok označil za "absurdný", nevnáša podľa neho do spoločnosti pokoj a stabilitu.

Po rokovaní Koaličnej rady predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý tlmočil stanovisko vládneho trojlístka, povedal, že problém v koalícii nie je taký vážny, koaliční lídri sú odhodlaní pokračovať. Partneri sa podľa jeho slov porozprávali, vypočuli si navzájom názory a rozhovory budú pokračovať. Lídri sa zídu opäť v piatok (11.8.), tentoraz na Úrade vlády SR.