Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opozícia chce odložiť rokovanie o novele týkajúcej sa ochrany prírody

Na snímke NR SR. Foto: TASR Jakub Kotian

Podľa návrhu novely, ktorá je aktuálne v druhom čítaní, budú môcť štátni ochranári zabrániť výrubu v národných parkoch.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Opozičný poslanec Martin Fecko (OĽaNO) navrhuje, aby sa odložilo rokovanie o vládnom návrhu zákona o ochrane prírody a krajiny, pretože nie je jasné, v akej podobe sa o ňom bude v stredu hlasovať. Koaliční poslanci a minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) tvrdia, že prijatie návrhu je dôležité.

"Je tam viac nezrovnalostí, navrhujem, aby sme nepokračovali v rokovaní o tomto bode programu a odložili rokovanie až do splnenia podmienky, že do 24 hodín pred rokovaním a hlasovaním by sme mali mať všetky podklady k tomu, o čom sa bude hlasovať," vyhlásil v pléne počas stredajšej diskusie k návrhu zákona.

Poslankyňa Anna Zemanová (SaS) má podobný názor ako Fecko. "Dnes nikto nevie, v akej podobe máme tento zákon na hlasovanie a prerokovanie v Národnej rade SR, pretože spoločná správa obsahovala 119 bodov zmien," uviedla.

Ochranári podľa Zemanovej síce podľa novej legislatívy dostávajú viac kompetencií, ale zákon presne nehovorí, čo majú robiť a aké majú právomoci. "Odvoláva sa na vyhlášky, ktoré nie sú známe. Vytvára sa priestor aj na neistotu na ochranu prírody, ale aj na vlastníkov pôdy v chránených územiach," skonštatovala Zemanová.

Minister životného prostredia v pléne reagoval, že novela sa rodila ťažko a rezort sa snažil o konštruktívne rokovania. "Keď chceme posunúť ochranu prírody na Slovensku k lepšiemu, je to dôležitý krok, sme ešte ďaleko od toho, aby to bolo ideálne. Je to dôležitý krok k tomu, aby sa situácia na Slovensku zlepšila," skonštatoval.

Podľa návrhu novely, ktorá je aktuálne v druhom čítaní, budú môcť štátni ochranári zabrániť výrubu v národných parkoch. Novela tiež navrhuje zrušiť viaceré výnimky, zakázať holorubný spôsob hospodárenia už od druhého stupňa ochrany alebo regulovať náhodnú ťažbu.