Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Opozícia kritizuje vládu za možné ohrozenie čerpania z plánu obnovy

Na snímke podpredseda NRSR Michal Šimečka (Progresívne Slovensko). Foto: TASR Jaroslav Novák

Predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka hovorí o ohrození investícií v hodnote viac ako tri miliardy eur.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. apríla (TASR) - Opozícia kritizuje vládu za možné ohrozenie čerpania peňazí z plánu obnovy. Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby začal o situácii rokovať v Bruseli a prebral zodpovednosť. Podľa poslankyne parlamentu Veroniky Remišovej (Slovensko, KÚ, Za ľudí) nebolo Slovensko nikdy tak blízko k zastaveniu európskych prostriedkov. Reagovali tak na list, ktorý mala Európska komisia (EK) poslať Vláde SR.

Predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka hovorí o ohrození investícií v hodnote viac ako tri miliardy eur. "Je to zodpovednosť tejto vlády Roberta Fica (Smer-SD)," zdôraznil. Namiesto toho, aby premiér okamžite robil všetko pre záchranu európskych peňazí, natáča podľa neho videá a uráža všetkých okolo seba. PS tiež odmieta slová premiéra o zastavení eurofondov ako o možnom "treste Západu" za nezvolenie Ivana Korčoka za prezidenta. Poukazujú, že list prišiel ešte pred zvolením Petra Pellegriniho za hlavu štátu.

Podľa Remišovej je z listu zrejmé, že komisia má veľmi podrobný prehľad o tom, čo sa na Slovensku deje. "Európska komisia v skratke pochybuje o tom, či Slovensko dokáže účinne skontrolovať, či sa európske peniaze nerozkrádajú," vyhlásila bývalá vicepremiérka. Upozornila na otázky EK týkajúce sa zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry a ďalších zmien v trestnej politike. Na schôdzi parlamentu chce navrhnúť uznesenie, ktorým Národná rada SR požiada vicepremiéra pre plán obnovy Petra Kmeca a ministra investícií Richarda Rašiho (obaja Hlas-SD) o správu o krokoch na ochranu európskych peňazí, poskytnutie plného znenia odpovedí komisii a predstavenie konkrétnych krokov k náprave.

Poslankyňa SaS Mária Kolíková upozornila, že medializovaný list od Európskej komisii nie je jediný. Ohrozené sú podľa nej nielen financie z plánu obnovy, ale aj eurofondov celkovo. Myslí si, že zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa dalo aj tak, aby neboli ohrozené eurofondy. Nie je podľa nej možné zrušiť ÚŠP a nijako neriešiť, čo bude so všetkými prípadmi, osobitne tými, ktoré sa týkajú finančných záujmov Európskej únie.

Mimoparlamentná strana Demokrati doručila premiérovi list, ktorým ho žiada, aby jasne, komplexne a okamžite informoval verejnosť, aké kroky ide podniknúť, aby Slovensku neboli zastavené eurofondy a financie z plánu obnovy. Ako vysvetlila hovorkyňa Demokratov Martina Kakaščíková, strana tak opakovane reaguje na informácie z Európskej komisie, ktorá chce stopnúť financie pre nebezpečné konanie vlády SR, najmä v súvislosti so zmenami v trestnom kódexe.