Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opozícia pochybuje o vyrovnanom rozpočte, nemyslí vraj na budúcnosť

Na archívnej snímke Eugen Jurzyca. Foto: TASR

Vyrovnaný rozpočet nie je realita, iba sľub. Sľub, na ktorý sa vzhľadom na históriu nemôžeme spoľahnúť, podotkol poslanec SaS Eugen Jurzyca.

Bratislava 5. decembra (TASR) – Štátny rozpočet na rok 2019, ktorý v stredu schválil parlament, má byť vyrovnaný, opozičné strany sú však voči nemu skeptické. Podľa nich neznižuje daňovo-odvodové zaťaženie a nepripravuje Slovensko na budúcnosť.

"Vyrovnaný rozpočet nie je realita, iba sľub. Sľub, na ktorý sa vzhľadom na históriu nemôžeme spoľahnúť," podotkol poslanec SaS Eugen Jurzyca. Podľa neho si má krajina v dobrých časoch odkladať, čo táto koalícia nerobí.

Podobný názor má aj poslanec OĽaNO Eduard Heger. "Tento rozpočet neprináša kvalitné služby pre ľudí a ani nás nepripravuje na budúcnosť. Navyše v období, keď Slovensko zažíva najlepšie ekonomické časy, je tento rozpočet znakom veľkého zlyhania súčasnej vlády," myslí si Heger, podľa ktorého je štruktúra výdavkov zlá, na čo poukazujú aj analýzy Útvaru hodnoty za peniaze.

O tom, že rozpočet na budúci rok bude naozaj vyrovnaný, pochybuje aj nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý. Zároveň podľa neho schválený rozpočet nedáva odpoveď na otázku, kedy sa znížia dane pracujúcim ľuďom a kedy sa bude investovať do budúcnosti Slovenska. "Pretože do infraštruktúry idú len peniaze z Európskej únie a do školstva žiadna zásadná investícia nejde," podotkol. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) zanecháva podľa Beblavého verejné financie v stave, keď len dúfa, že svetový hospodársky vývoj rozpočet nepotopí.

Na schválenie štátneho rozpočtu na rok 2019 reagovalo aj mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktoré vyrovnaný rozpočet víta. Tento záväzok však mal byť podľa neho už dávno splnený, ak by vláda hospodárila zodpovedne. "Vláda si v rozpočte pridelila rezervy vo výške niekoľko sto miliónov eur, ktoré plánuje použiť na neadresné sociálne balíčky, namiesto toho, aby znižovala daňové a odvodové zaťaženie občanov a firiem," zhodnotil europoslanec Ivan Štefanec (KDH).