Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Opozícia so zmenou distribúcie učebníc do škôl neuspela

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Návrhom chcel Žarnay stanoviť jasné, zrozumiteľné a transparentné pravidlá pre schvaľovacie doložky a zároveň vypustiť odporúčaciu doložku.

Bratislava 12. februára (TASR) - Proces schvaľovania a distribúcie učebníc pre školy sa meniť nebude. Poslanci parlamentu v utorok neschválili novelu školského zákona, ktorú predložil nezaradený poslanec Oto Žarnay. Ten chcel otvoriť trh s učebnicami napríklad zriadením učebnicového fondu pre každú školu, z ktorého by sa hradil nákup pomôcok.

Návrhom chcel Žarnay stanoviť jasné, zrozumiteľné a transparentné pravidlá pre schvaľovacie doložky a zároveň vypustiť odporúčaciu doložku. "Učebnice by mali distribuovať po novom samotné vydavateľstvá, čím by sa proces zrýchlil," doplnil. V súčasnosti sú učebnice so schvaľovacou doložkou financované štátom, tie s odporúčacou doložkou dotované nie sú.

Poslanec zároveň navrhoval, aby si školy zriadili vlastné účelovo viazané finančné fondy pre učebnice, učebné texty a pracovné zošity. Školy by tak podľa Žarnaya boli nútené správať sa hospodárne a zodpovedne pri nákupe učebníc.

Súčasťou návrhu bola tiež povinnosť ministerstva školstva zverejňovať na svojom portáli aj zoznam odborných recenzentov. Každoročne do 31. januára kalendárneho roku by malo ministerstvo školám v rámci normatívu prideliť finančné prostriedky na učebnice.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pripomenulo, že už dnes môže prideliť v priebehu kalendárneho roka zriaďovateľovi školy príspevok na učebnice uvedené v registri schválených učebníc, učebných textov, pracovných zošitov a odporúčaných učebníc.

Rezort zároveň deklaroval, že pri niektorých tituloch postupne umožňuje výber z viacerých druhov učebníc. Avizoval tiež, že v budúcnosti plánuje postupné uvoľnenie trhu v prípade učebníc, kde budú k dispozícii viaceré alternatívne učebnice.