Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opozičný poslanec Peter Pollák nie je za odvolanie ministra Boreca

Poslanec za OĽaNO Peter Pollák Foto: TASR/Michal Svítok

Peter Pollák sa nazdáva, že mnohí členovia opozičných strán, ktoré navrhujú Boreca odvolať, nechcú jeho odchod z funkcie, ale len priestor na diskusiu o stave slovenskej justície.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) nie je podľa poslanca NR SR za OĽaNO Petra Polláka zodpovedný za zlý stav slovenského súdnictva a v kresle by mal zostať.

"Nech pán Borec ukáže, čo vie," povedal pre TASR Pollák, ktorý ako jediný z prítomných opozičných poslancov nehlasoval vo štvrtok (15. 11.) na rokovaní ľudskoprávneho výboru NR SR za uznesenie k návrhu na odvolanie Boreca.

Pollák sa nazdáva, že mnohí členovia opozičných strán, ktoré navrhujú Boreca odvolať, nechcú jeho odchod z funkcie, ale len priestor na diskusiu o stave slovenskej justície. Opozičný poslanec súhlasí, že slovenské súdnictvo je v problémoch, zodpovednosť za jeho stav ale nepripisuje Borecovi. "Tieto hlboké problémy neboli zapríčinené posledným polrokom, ale aj obdobím, keď tu vládla pravica, a tá tu vládla 10 rokov. Nemôžeme za toto obdobie teraz obviniť človeka, ktorý je tam len šesť mesiacov. Súhlasím, že treba tému otvoriť, ale nemyslím si, že Borec niečo spôsobil," povedal pre TASR Pollák.

Minister spravodlivosti Borec bude čeliť odvolávaniu z funkcie v pondelok 19. novembra. Vysloviť nedôveru mu navrhuje opozícia v zložení KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd. Ako dôvod uvádza jeho nečinnosť v rezorte a v prospech občanov SR. Termín mimoriadnej schôdze určil vo štvrtok (15. 11.) predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD).

Opozícia prišla s návrhom na odvolanie Boreca po tom, ako pre neschválenie programu mimoriadnej parlamentnej schôdze nemohla diskutovať o zlom stave slovenskej justície. Program neprešiel vďaka Smeru-SD. Šéf parlamentu Paška opozícii navrhol, že bod týkajúci sa stavu justície zaradí hneď za návrh budúcoročného štátneho rozpočtu na decembrovej schôdzi.

Borec tvrdí, že nemá problém s návrhom opozície na jeho odvolanie z funkcie. "Moja ministerská stolička mi neprirástla k zadku," vyhlásil v stredu (14. 11.) Borec. Dodal, že ak má byť dôvodom na jeho odvolanie údajné pozitívne stanovisko vo veci Harabina na Európskom súde pre ľudské práva, tak exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) by už dávno nemala čo robiť v politike. Borec poukázal na to, že "presne také isté v jej ponímaní pozitívne stanovisko dala ona vo veci právoplatne odsúdeného teroristu Labsiho". Žitňanská uviedla, že nikdy nepodpísala stanovisko, ktorým by obhajovala Harabinove záujmy.