Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opravy prívodného kanála Vodného diela Gabčíkovo sa začali

Na snímke kompa v obci Vojka nad Dunajom. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hladina vody sa znižovala v prívodnom kanáli VDG postupne. Najskôr na kótu 128,4 metra nad morom (m n.m.), čo je o 1,7 m nižšie oproti minimálnej prevádzkovej hladine.

Gabčíkovo 16. októbra (TASR) - Dnes ráno sa začali opravárenské práce na hrádzach prívodného kanála Vodného diela Gabčíkovo (VDG). Nepriaznivé, daždivé počasie neumožnilo zatiaľ zaliatie poškodených miest s asfaltobetónovým tesnením. Po znížení hladiny vody sa očistili poškodené miesta, ktoré treba pred zaliatím aj vysušiť. Informoval TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š. p., Ľuboš Krno.

"Poškodené miesta sa nachádzajú na návodnej strane prívodného kanála VDG. Jeden poškodený úsek na pravobrežnej hrádzi vo vzdialenosti cca tri kilometre od vodného stupňa Gabčíkovo smerom do Bratislavy má dĺžku asi šesť metrov a druhé poškodené miesto, ktoré je na ľavobrežnej hrádzi vo vzdialenosti asi sedem kilometrov od Gabčíkova, má dĺžku zhruba 20 metrov," vysvetlil Krno. Pokiaľ ide o plošný rozsah poškodenia, špeciálnou asfaltobetónovou zmesou sa bude musieť zaliať približne 20 m2 poškodenej plochy.

Plavba na Dunaji je od pondelka 14. októbra 2013 pozastavená. Príčinou je oprava poškodeného asfaltobetónového tesnenia na dvoch miestach na návodnej strane prívodného kanála na Vodné dielo Gabčíkovo (VDG). Na snímke odstavené výletné lode na Dunaji na nábreží v Bratislave v utorok 15. októbra 2013.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Podľa hovorcu počas dnešného dňa vykonali aj monitoring celého prívodného kanála. "Zisťovali sme, či nedošlo aj na iných miestach k poškodeniu. Stáva sa, že plavidlá narazia do brehov a tieto udalosti posádka nenahlási," ozrejmil.

Hladina vody sa znižovala v prívodnom kanáli VDG postupne. Najskôr na kótu 128,4 metra nad morom (m n.m.), čo je o 1,7 m nižšie oproti minimálnej prevádzkovej hladine. "Po hrádzi sa na inkriminované miesta dostali opravárenské plošiny, poškodené miesta sa museli čiastočne narezať, podobne ako pri oprave výtlkov na cestách," ozrejmil. Dodal, že v utorok (15.10.) klesla voda o ďalších 90 cm, na kótu 129,2 m n.m. a dnes ráno až na kótu 128,4 m n.m., čo je už maximálne zníženie hladiny.