Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ORLOVSKÝ: Eurofondy majú u nás povesť najkorupčnejšej dotačnej schémy

Relácia Tablet.TV Svet tu a teraz. Foto: TABLET.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz bol Ján Orlovský, výkonný riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti.

Bratislava 12. novembra (TABLET.TV) – V relácii SVET Tu a teraz Orlovský reagoval na minulotýždňové vyhlásenie predsedu vlády Roberta Fica o tom, že objem eurofondov pre mimovládne organizácie sa zdvojnásobí. Z pôvodných 15 miliónov eur pôjde na zlepšenie transparentnosti verejnej správy a boj s korupciou tridsať miliónov eur.

V tejto súvislosti Orlovský uviedol, že na eurofondy sa dnes verejnosť pozerá inak, než v minulosti. „Otázka európskych peňazí je pre verejnosť dnes mimoriadne citlivá, pretože eurofondy u nás získali povesť najkorupčnejšej dotačnej schémy, aká tu kedy bola,“ uviedol v diskusii. Dodal, že je náročné verejnosti objasniť fakt, že peniaze, ktoré Nadácia otvorenej spoločnosti má k dispozícii v rámci mimovládneho balíka, sú osobitne spravované a majú vlastný audit.

Nadácia otvorenej spoločnosti poskytuje granty širokému spektru mimovládnych organizácií už 15 rokov. V súvislosti s nedávnym vyhlásením R. Fica Orlovský vyjadril obavu zo zdvojnásobenia týchto prostriedkov. „Je to veľký balík peňazí a otázkou je, či sme ako tretí sektor administratívne vôbec schopní vyúčtovať peniaze tak, ako hovoria pravidlá.“

O tom, ako Nadácia otvorenej spoločnosti nakladá s prostriedkami Európskej únie a ako podporuje mimovládny sektor, napomáha pri ochrane ľudských práv a menšín, resp. ako sa podieľa na komunitnom rozvoji, rozprával Orlovský v aktuálnom vydaní relácie.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz so zahraničnopolitickým analytikom Pavlom Demešom a jeho hosťom.