Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Záchranári v dôsledku horúčav pomohli v pondelok až 48 ľuďom

Pretrvávajúce horúčavy na Slovensku znepríjemňujú život všetkým vekovým kategóriám. Najrizikovejšie skupiny sú deti a starší ľudia. Na archívnej snímke záchranná zdravotná služba zasahuje na Trnavskom mýte. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Zdravotní záchranári opätovne apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Odporúčajú zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín.

Bratislava 23. júla (TASR) - Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR v pondelok (22. 7.) vyslalo záchranárov na pomoc k 48 ľuďom, ktorí mali ťažkosti v dôsledku horúčav. TASR informovala hovorkyňa OSZZS SR Alena Krčová.

"Najviac pacientov, osem, skolabovalo z tepla v Bratislavskom kraji, naopak najmenej v Prešovskom, Košickom a v Trenčianskom kraji, v ktorých potrebovalo pomoc zhodne po päť pacientov," priblížila.

Zdravotní záchranári opätovne apelujú na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Odporúčajú zdržiavať sa v interiéri počas obedňajších hodín, t.j. od 11.00 h do 15.00 h a dodržiavať dostatočný pitný režim.

Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nemožno vyhnúť pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu.

Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy. "Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí ako ďalej postupovať," dodávajú profesionáli.