Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

OZ Zriedkavé choroby vydalo detskú knihu o zriedkavých diagnózach

Na snímke členky OZ Zriedkavé choroby a riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň počas odovzdávania kníh v NÚDCH. Foto: OZ Zriedkavé choroby

V knihe nájdu mladí čitatelia aj ich rodičia 25 zvieratiek, ktoré trpia nejakým zriedkavým ochorením.

Bratislava 29. februára (TASR) - Občianske združenie (OZ) Zriedkavé choroby vydáva prvú ilustrovanú detskú knihu o zriedkavých diagnózach Štikrafa a iné zriedkatká, ktorá je určená všetkým deťom. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa zriedkavých chorôb odovzdalo prvú várku kníh Národnému ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave. TASR o tom informovala Lucia Chovanová z občianskeho združenia.

"Len na Slovensku môže byť až 300.000 ľudí so zriedkavými chorobami, pričom polovicu z nich tvoria deti. Podľa štatistík trpí zriedkavou chorobou počas svojho života každý 17. človek, pričom osveta o tejto skupine diagnóz má zásadný vplyv na dĺžku diagnostiky aj kvalitu života," vysvetlila autorka knihy a predsedníčka OZ Tatiana Kubišová.

V knihe nájdu mladí čitatelia aj ich rodičia 25 zvieratiek, ktoré trpia nejakým zriedkavým ochorením. "Každé zvieratko predstavuje jedno zriedkavé ochorenie. Kniha je určená už pre deti od troch rokov, ktoré sa tak učia hravou formou. Užitočné informácie nájdu v knihe aj rodičia detí," ozrejmil riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň. Čitatelia sa dozvedia viac napríklad o cystickej fibróze, narkolepsii, chronickej štikútke, extrapyramídových poruchách, Marfanovom syndróme, rázštepe chrbtice či pľúcnej artériovej hypertenzii.

Súčasťou osvety o zriedkavých ochoreniach je aj výstava 25 ilustrácií v bratislavskom Auparku, ktorá potrvá od štvrtka 18.00 h do konca marca. Jej súčasťou bude aj viacero podujatí pre verejnosť a pacientske komunity. Knihu môže ešte podporiť aj verejnosť prostredníctvom zbierky.