Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

P. Gajdoš: Devätnásty január zostane navždy čiernym dňom

Na archívnej snímke Peter Gajdoš. Foto: TASR Jakub Kotian

Minister obrany sa dnes vyjadril k 13. výročiu leteckej tragédie pri maďarskej obci Hejce.

Bratislava 19. januára (TASR) - Pamiatku profesionálnych vojakov, ktorí zahynuli pri najväčšej leteckej tragédii samostatnej Slovenskej republiky si dnes na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce prišiel uctiť minister obrany SR Peter Gajdoš spolu ministrom obrany Maďarska Tiborom Benkőm, predsedom Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Antonom Hrnkom, náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Danielom Zmekom a s ďalšími predstaviteľmi slovenského rezortu obrany a ozbrojených síl.

"Udalosť, ktorá navždy zmenila osudy 42 rodín, je dodnes hlboko vrytá v našej pamäti. Ani 13 rokov po tejto tragédii sa nezmenilo nič na tom, že 19. január je a navždy pre nás zostane čiernym dňom," povedal minister obrany Peter Gajdoš.

"Nikdy nezabudneme na 19. januára 2006 a nezabudneme ani na slovenských vojakov, ktorí nezištne pomáhali v posledných mesiacoch svojho života v Kosove v nádeji, že vytvoria jeden lepší svet. Buďte na nich hrdí," povedal maďarský minister obrany Tibor Benkő.

"Velenie, a samozrejme aj všetci príslušníci Ozbrojených síl SR si na tomto pietnom mieste pripomínajú pamiatku našich padlých hrdinov. S mnohými z nich som mal možnosť slúžiť. Bolo mi cťou, že som tu dnes mohol byť a uctiť si ich pamiatku," povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Daniel Zmeko.

Vojenský špeciál AN-24, ktorý viezol slovenských vojakov z Kosova sa zrútil 19. januára 2006. Tragickú udalosť pripomína na vrchu Borsó symbolických 42 pietnych dubových stĺpov, ako aj pamätník v obci Hejce.