Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. Hrušovský: A. Dubček bol veľkorysý človek s citom pre kompromisy

Pavol Hrušovský. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na margo Pražskej jari poznamenal, že Dubček bol veľkým bojovníkom za zmenu k lepšiemu.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Bol to človek veľkorysý s veľkým citom pre kompromisy. Vždy bol ochotný počúvať iných a prijímať aj názor, s ktorým nemusel vždy súhlasiť. Takto si na Alexandra Dubčeka 25 rokov po jeho smrti spomína exposlanec NR SR za KDH Pavol Hrušovský, ktorý s Dubčekom pôsobil vo vtedajšom Federálnom zhromaždení.

"V slovenských politických dejinách mu patrí významné miesto. Dubček svojimi rozhodnutiami ovplyvňoval mnohé historické medzníky politického vývoja v Československu aj na Slovensku. Svojou odvahou dokázal nadchnúť iných, čo vyvolávalo veľký obdiv. Tým sa stal nesmierne rešpektovaným a uznávaným pre mnohých," povedal Hrušovský pre TASR.

Na margo Pražskej jari poznamenal, že Dubček bol veľkým bojovníkom za zmenu k lepšiemu. "Ja som vždy jeho úsilie vnímal ako úprimné, motivované dobrým úmyslom, aj keď som si vtedy dosť dobre nevedel predstaviť, ako by mohol vyzerať socializmus s ľudskou tvárou. Jeho úsilie o zmenu politických pomerov som vnímal, ale v čase, v ktorom sa o to pokúšal, to bolo takmer nemožné, čo sa neskôr aj potvrdilo," poznamenal.

Hrušovský totiž súhlasí s názorom, že komunizmus sa nedá reformovať, len povaliť. "Komunizmus nemožno budovať na platforme ľudskosti, lebo sám bol neľudským režimom," upozornil Hrušovský.

On sám si nemyslí, že Dubček mal po revolúcii šancu stať sa prezidentom. "V tom čase, v ktorom sa odohrávali tieto dejinné historické rozhodnutia, som vnímal, že to nebolo možné. Slovenské a české politické reprezentácie rozhodli, že to bude Václav Havel. Bolo to rozhodnutie VPN, ktoré väčšina rešpektovala. Nebolo v silách jednotlivcov ovplyvniť výsledok," dodal.