Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kandidátov na šéfa ÚVO si vypočuli členovia vlády

Na archívnej snímke členovia vlády SR. Foto: TASR - Dano Veselský

Svoje predstavy o Úrade pre verejné obstarávanie predstavili a na otázky odpovedali kandidáti Peter Kubovič, Zita Táborská a Juraj Méry.

Bratislava 24. mája (TASR) – Za svoju doterajšiu prácu na Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa nehanbí, chce však na ňom presadiť niektoré zmeny. "Preto som kandidoval, lebo som chcel priniesť niektoré nové veci, niektoré veci vidím inak. Na moju prácu, ktorú som tam odviedol, som v podstate hrdý. Nemám sa za čo hanbiť, čo sa týka odbornosti," zhodnotil po dnešnom verejnom vypočutí vládou Peter Kubovič, jeden z kandidátov na predsedu ÚVO, ktorý na úrade v rôznych pozíciách pôsobí už 12 rokov.



Viaceré zmeny podľa vlastných slov v minulosti navrhoval na nižších stupňoch riadenia, nakoniec však neprešli. Svoje dnešné vystúpenie nechcel priamo hodnotiť. "Čo sa týka odborného výstupu, myslím, že som zodpovedal otázky ministrov," doplnil.

Zlepšiť rozhodovanie úradu by mohlo podľa neho zjednotenie rozhodovacej praxe prostredníctvom Rady ÚVO, zavedenie zborníka jednotnej praxe či inkubátora dobrej praxe. "Úrad by vedel povedať, kedy je tender dobre nastavený," avizoval Kubovič, ktorý momentálne pôsobí na ÚVO ako právnik. Úrad by podľa neho v tejto súvislosti mal záujem o súčinnosť a konzultácie s jednotlivými rezortmi, ktoré sú veľkými obstarávateľmi.

Jeho prioritou je tiež ďalšia informatizácia úradu. V tejto oblasti treba podľa neho diskutovať aj s ďalšími štátnymi inštitúciami, aby sa zbytočne nevyvíjali viaceré rovnaké systémy elektronického verejného obstarávania. "Mali by sme komunikovať o tom, ktorý systém by sa mal budovať ďalej, efektívnejšie by bolo budovať jeden systém,"
myslí si Kubovič. Takýto krok by podľa neho viedol k ušetrenie nákladov na informatizáciu.
Na snímke Peter Kubovič.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok


Úrad by mal ustúpiť aj od príliš formalistického posudzovania súťaží. Čisto formálne problémy nepovažuje za vážne porušenie zákona. "Zaujímajú ma také porušenia ako zneužitie výnimky, rokovacích konaní, podozrivý výsledok súťaží," zdôraznil. Podľa vlastných slov má do budúcnosti záujem zriadiť aj pracovisko, ktoré by pomáhalo slovenským podnikateľom, keď sa uchádzajú o verejné obstarávanie v zahraničí.

Táborská: Mojim cieľom je naďalej posilňovať preventívne pôsobenie úradu



Je potrebné ďalej budovať postavenie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) ako nezávislého orgánu štátnej správy, proklientsky orientovaného a pozitívne vnímaného odbornou aj laickou verejnosťou. Uviedla to dnes na verejnom vypočutí vládou SR kandidátka na post predsedníčky ÚVO, doterajšia šéfka tohto úradu Zita Táborská.

Zita Táborská.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok


"Je nevyhnutné zamerať sa na podporu nových inštitútov v procese obstarávania, ako sú inovácie, veda a výskum, trhové konzultácie, sociálne aspekty a tzv. zelené verejné obstarávanie. Podpora centrálneho a spoločného obstarávania je pre mňa ďalšou prioritou v riadení úradu. Mojim cieľom je naďalej posilňovať preventívne pôsobenie úradu. Osobne sa budem zasadzovať o spravodlivé rozhodovanie, ktoré musí intenzívnejšie podporovať získanie zákazky podľa princípu najlepšia hodnota za peniaze," priblížila.

Podľa Táborskej je nevyhnutné zamerať sa na princípy verejného obstarávania. "Pod mojim vedením budú formálne aspekty rozhodovania potláčané stále viac a viac do ústrania. Výstupy úrady budú zverejňované na jeho stránkach a budú verejnosti jednoduchšie dostupné," avizovala.

"Mám ambíciu, aby sa úrad stal rešpektovaným nie vďaka represívnym pôsobeniam, ale zásluhou ex ante pôsobenia alebo prevencie. Som presvedčená, že je potrebné v prvom rade poskytnúť informácie, štandardizované materiály, dokumenty a formuláre, ktoré budú viesť k procesom verejného obstarávania tých, ktorí budú súťažiť a zadávať zákazky čestne," poznamenala.

Na druhom mieste musí byť podľa súčasnej šéfky ÚVO precízna a spravodlivá dohľadová činnosť úradu. "Ďalšou kľúčovou úlohou je zavedenie elektronizácie vo verejnom obstarávaní. Celý proces verejného obstarávania musí byť plne elektronizovaný, prispeje to k zníženiu administratívnej náročnosti," povedala. Úrad bude podľa jej slov v záujme poznania potrieb trhu budovať analytické kapacity.

"Pri čerpaní európskych prostriedkov som za zavedenie účinnej a efektívnej kontroly procesov verejného obstarávania. Tým sa vnesie do týchto procesov právna istota, zvýši sa záujem o čerpanie prostriedkov z fondov a prispeje to k posilneniu právneho vedomia," spresnila Táborská.

Centrálne obstarávanie je podľa nej spôsob, ako administratívne zjednodušiť procesy, dosiahnuť benefity a množstevné zľavy. "Mojim cieľom je podpora budovania centrálnych obstarávacích autorít, ktoré by ponúkali svoje služby ako centrálne obstarávacie organizácie," doplnila. Úrad podľa nej chce hľadať podporu a riešenia pre najmenej rozvinuté regióny.

Méry: Nie som kandidátom Mostu-Híd ani pána Bugára


Bratislava 24. mája (TASR) - Na svojom terajšom pôsobisku, ministerstve dopravy, sa stretáva s verejným obstarávaním a jeho kontrolou a trápi ho, že sa nedá spoľahnúť na jednotný názor Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Takto zhodnotil jeden z dôvodov svojej kandidatúry na predsedu úradu Juraj Méry. "Toto bol jeden z dôvodov, prečo som si povedal, že to treba skúsiť a ten úrad posunúť dopredu, aby sme sa na neho vedeli všetci spoľahnúť," konštatoval po dnešnom verejnom vypočutí vládou.
Na snímke Juraj Méry.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Zmenu fungovania ÚVO chce dosiahnuť v štyroch oblastiach. Prvou z nich je zjednodušenie verejného obstarávania. Nie je totiž napríklad mysliteľné, aby každý starosta ovládal celý zákon o verejnom obstarávaní. "Treba zjednodušiť život bežným ľuďom," zdôraznil. Verejné obstarávanie podľa neho zjednodušuje napríklad aj systém elektronického trhoviska.



Odborná verejnosť má podľa Méryho malú právnu istotu v rozhodovaní ÚVO, preto má úrad aj nízku dôveryhodnosť. Táto oblasť by sa preto tiež mala zmeniť. Do budúcnosti by kládol tiež väčší dôraz na kvalitatívne kritéria pri verejnom obstarávaní. "Nie je pravda, že najlacnejšie je najlepšie," myslí si. Jeho ambíciou je preto rozšírenie používania pravidla ekonomicky najvýhodnejšej ponuky.

Štvrtou kľúčovou oblasťou je podľa Méryho elektronické obstarávanie. Ide o povinnosť, ktorú stanovujú európske pravidlá ako povinnú už od jesene 2018. "Musí byť prístupné a jednoduché pre všetkých užívateľov," zdôraznil kandidát. Úlohou ÚVO podľa neho nie je len kontrola a sankcionovanie, ale účastníkom verejného obstarávania musí pomáhať aj svojou metodikou a osvetou.

V reakcii na viaceré novinárske otázky o možnom prepojení na koaličnú stranu Most-Híd Méry zdôraznil, že bol a naďalej bude nestranný. "Zárukou je moja osoba. Pôsobím v súčasnosti na ministerstve dopravy, v minulosti som pôsobil v Slovenskej pošte aj za jednofarebnej vlády Smeru. Nevidím to prepojenie, že by som mal byť nominantom jednej strany," argumentoval.

Zároveň pripustil, že sa pred pár dňami stretol s predsedom Mostu-Híd Bélom Bugárom, ktorý ho požiadal o vysvetlenie jeho projektu a vízie rozvoja ÚVO. "Nekonzultoval som prípravu materiálu s pánom Bugárom, pripravoval som ho s odborníkom na verejné obstarávanie. Stretli sme sa, aby si on vyjasnil otázky, ako to myslím, čo mám napísané," priblížil. Na tomto stretnutí bola podľa neho aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Bugár mu však podľa jeho slov nič neprisľúbil. "Nie som kandidátom Mostu-Híd ani pána Bugára," zdôraznil Méry.