Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Paška: Pokúsime sa zabezpečiť výuku slovenčiny krajanom v Argentíne

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška ( tretí zľava) prijal zástupcov spolkov argentínskych krajanov v rámci ich návštevy Slovenskej republiky. Bratislava, 1. marca 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Dnešný program krajanov vyvrcholí podvečer v Primaciálnom paláci podujatím s názvom Večer argentínskych Slovákov.

Bratislava 1. marca (TASR) - Krajania a potomkovia Slovákov žijúci v Argentíne možno dostanú aspoň na niekoľko mesiacov k dispozícii učiteľa slovenského jazyka. Pre TASR to dnes povedal predseda Národnej rady SR Pavol Paška, ktorý sa s predstaviteľmi krajanských spolkov stretol na pôde parlamentu.

"Pokúsime sa v súčinnosti s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) a s Úradom vlády SR zabezpečiť aspoň niekoľkomesačné vyučovanie slovenčiny v Argentíne. Krajania vzniesli takúto prosbu. Uvidíme, či sa nám to podarí, možno to bude zaujímavé pre nejakého študenta z fakulty na dva, tri či štyri mesiace odísť do Argentíny učiť krajanov slovenský jazyk," pripustil Paška.

Šéf parlamentu vysvetlil, že za ním boli potomkovia ľudí ešte z prvej vlny emigrácie, ktorá sa začala takmer pred 90 rokmi. "Je to cítiť aj na ich slovenčine. Pýtali sa na to, ako to tu funguje, hovorili sme o podpore živej kultúry v krajanských spolkoch, možno sa pre nich pokúsim zabezpečiť spevníky. Dámy hovorili o receptoch na slovenské jedlá," uviedol. Paška dostal od krajanov do daru gauchovský opasok. Nosiť ho však nebude. "Zrejme by som veľmi zaujal, keby som si ho dal napríklad na rokovanie parlamentu," dodal.

Krajania a potomkovia Slovákov z Argentíny začali dnes svoju historicky prvú exkurziu po Slovensku. Počas svojho pobytu navštívia najznámejšie miesta i historické pamiatky a absolvujú stretnutia s predstaviteľmi slovenskej politiky, vedy a kultúry. Vlastivednú cestu Slovákov z Argentíny podporil zo svojho dotačného fondu ÚSŽZ.

V početnej skupine argentínskych Slovákov a potomkov Slovákov sú zastúpené tri krajanské spolky – Okruh potomkov Slovákov z provincie Chaco, Slovenský klub Berrisse a Slovenský spolok na Ul. José Marmol z Buenos Aires.

Dnešný program krajanov vyvrcholí podvečer v Primaciálnom paláci kultúrno-spoločenským podujatím s názvom Večer argentínskych Slovákov. V priebehu ďalších dní Slováci a potomkovia Slovákov z Argentíny postupne navštívia viacero regiónov Slovenska. Čaká ich napríklad návšteva Bojnického zámku, Čičmian, Oravského hradu, Levoče a Bardejova. Jedným z vyvrcholení programu bude spoločenský večer vo Valaskej Belej, odkiaľ pochádzajú predkovia viacerých krajanov z provincie Chaco. Na záver ich 20-dňovej návštevy na Slovensku prijme krajanov z Argentíny predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igor Furdík.