Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Premiér: Je na M. Lubyovej, aby vysvetlila spôsob pridelenia dotácií

Na snímke sprava premiér SR Peter Pellegrini a ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR - Marko Erd

Podľa Lubyovej pri prideľovaní dotácií v rámci schémy Stimuly pre výskum a vývoj bolo všetko v poriadku, uviedla to v stredu po rokovaní vlády.

Bratislava 9. januára (TASR) - Je na ministerke školstva, vedy, výskumu a športu Martine Lubyovej (nominantka SNS), aby spôsob pridelenia dotácií na podporu vedy transparentne vysvetlila tak odbornej verejnosti, ako aj médiám. Uviedol to vo svojom stanovisku predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD). TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Patrícia Macíková.

Podľa Lubyovej pri prideľovaní dotácií v rámci schémy Stimuly pre výskum a vývoj bolo všetko v poriadku, uviedla to v stredu po rokovaní vlády. "Myslím si, že všetko prebehlo v poriadku, nevidíme žiadne pochybenia, nevidíme zlé úmysly ani škody. Situáciu stále monitorujeme," povedala Lubyová.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pridelilo viac ako 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi sú však podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Branislava Gröhlinga (SaS) aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. Poukázal aj na to, že neboli zapísané v Registri partnerov verejného sektora (RPVS). Ministerka potvrdila, že firmy vyzvali, aby sa zaregistrovali do RPVS, a tie to dodatočne urobili.