Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini: Proti envirokriminalite treba zasahovať prísnejšie

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

V súvislosti s envirokriminalitou vykonala polícia počas pondelka viaceré domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov na viacerých miestach v Bratislave, Seneckom a Pezinskom okrese.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Proti envirokriminalite musí štát zasahovať podstatne prísnejšie ako doteraz. Uviedol to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v reakcii na pondelkový policajný zásah, ktorý mal súvisieť s vyvážaním nebezpečného odpadu. Podľa premiéra si na Slovensku ľudia zvykli, že envirokriminalita sa netrestá tak tvrdo ako napríklad ekonomická trestná činnosť.

Avizoval, že bude podporovať políciu a všetky zložky zaoberajúce sa ochranou životného prostredia, aby zasahovali pri jeho znečisťovaní tvrdšie ako v minulosti. "Nemôžeme strpieť, aby ktokoľvek, vzhľadom na svoje ekonomické záujmy, použil na akúkoľvek stavbu niečo, čo je označené ako nebezpečný odpad a mal by byť spracovaný v zmysle našich zákonov," doplnil.

Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd) potvrdil slová premiéra a uviedol, že je potrebné vylúčiť všetky podozrenia, ktoré v súvislosti s výstavbou D4 vznikli. Zároveň súhlasí s postúpením vyšetrovania Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Podľa neho už v minulosti posielali na miesto inšpekcie v súvislosti s podozrením, že pri výstavbe diaľnice využívajú kontaminovanú pôdu zo skládok.

V súvislosti s envirokriminalitou vykonala polícia počas pondelka viaceré domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov na viacerých miestach v Bratislave, Seneckom a Pezinskom okrese. Zásah prebiehal podľa polície za účasti zamestnancov Slovenskej inšpekcie životného prostredia a znalcov na odhad škôd na životnom prostredí. Zásah mal súvisieť s vyvážaním nebezpečného odpadu na skládku aj pod obchvatom D4.