Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Žiga: S vyrokovaným znížením odmeny pre Bžána nie som celkom spokojný

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR/Martin Baumann

Minister hospodárstva očakával sumu, ktorá sa bude pohybovať na úrovni advokátskeho tarifu, to znamená niekde na úrovni medzi 1 až 2 %.

Bratislava 11. októbra (TASR) - S vyrokovaným znížením odmeny za víťazstvo v arbitráži ohľadom Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) na 2,5 % nie je šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) "úplne spokojný". Žiga to uviedol dnes po rokovaní vládneho kabinetu v reakcii na v utorok (10.10.) oznámené zníženie odmeny pre advokáta Bžána, ktoré vyrokovali predstavitelia firmy MH Manažment.

Scarlett Filipovičová z MH Manažment 10. októbra informovala, že predseda predstavenstva akciovej spoločnosti MH Manažment Branislav Bačík sa dohodol s advokátskou kanceláriou JUDr. Radomír Bžán, s.r.o., na znížení odmeny za víťazstvo v arbitráži ohľadom VEG na maximálnu výšku 2,5 % z pôvodných 11 %.

"Očakával som tú sumu niekde na úrovni advokátskeho tarifu, to znamená niekde na úrovni medzi 1 až 2 %. Tým pádom to beriem na vedomie. To je celé," povedal dnes Žiga.



Výšku odmeny šéf MH SR nepovažuje za definitívnu. "My stále pracujeme s verziou a s právnym názorom, že táto zmluva vôbec nemusí byť platná, a to z toho dôvodu, že buď ako celok alebo jej časť nemusí byť platná, pretože nebola dôkladne alebo dobre zverejnená. Ideme pracovať s touto alternatívou, ja si nechám urobiť právny názor, požiadal som ministerku spravodlivosti, aby sme v tejto veci úzko spolupracovali a hľadali možnosť, že pôjdeme aj takýmto právnym spôsobom," podčiarkol. Zároveň avizoval, že vyvodí aj personálne opatrenia, o ktorých bude verejne informovať v najbližších dňoch.

Žiga oznámil, že list od Slovenskej advokátskej komory (SAK) ohľadom odmeny dostal dnes. "Oni to poslali, dostal som to dnes ráno. Odpoveď je, musím povedať, taká všeobecná," informoval s tým, že umožní list SAK zverejniť.


Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) deklarovala, že je pripravená spolupracovať s ministrom hospodárstva na tom, ako ďalej znížiť odmenu pre právnickú kanceláriu. Tá sa jej ani v súčasnej výške nepozdáva. "Nie je to adekvátne a podľa mňa je treba s tou témou ešte pracovať," uviedla. "Túto otázku nepovažujem ešte za uzatvorenú. My sme sa rozprávali ešte aj s ministrom hospodárstva a určite vás bude informovať, ale máme tam ešte nejakú predstavu, ako sa pozrieť na túto otázku," povedala Žitňanská.

Ministerka si zároveň myslí, že by mala byť vyvodená aj personálna zodpovednosť. "Podľa mojej mienky je to aj na vyvodenie zodpovednosti," odpovedala na otázku, či by mal vo funkcii skončiť šéf spoločnosti MH Manažment.

Podľa Žitňanskej by mali byť do budúcnosti nastavené rámce, ako postupovať v jednotlivých kategóriách prípadov pri nastavovaní zmluvných vzťahov. "Druhá vec je, že vždy je to aj zmluvný vzťah a aj tento prípad MH manažmentu je zmluvný vzťah, kde na jednej strane štát zjavne zlyhal, neurobil to dobre, a na druhej strane asi sa treba pozrieť aj na etiku právnickej profesie," doplnila ministerka s tým, že v tomto prípade ide o parketu SAK.