Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Parlament by mal zvoliť päť kandidátov na sudcov ÚS

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Danko v súvislosti so vzťahmi v koalícii deklaroval, že SNS predčasné voľby nechce.

Bratislava 25. júna (TASR) - V koalícii je dohoda na zvolení chýbajúcich piatich kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Ak by sa ich na utorkovej schôdzi parlamentu zvoliť nepodarilo, v septembri by sa už nevolili tajne, ale verejne. Po Koaličnej rade to oznámil predseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko.

"Za SNS hovorím, že je to poslednýkrát, kedy budeme voliť tajne," skonštatoval s tým, že pri opakovanej voľbe musí byť voľba rovnako ako pri riadnej tajná. Ak sa ani v utorkovej voľbe nepodarí zvoliť chýbajúcich piatich kandidátov, septembrová voľba bude podľa jeho slov verejná.

"Za tou plentou môže dôjsť k zlyhaniu ľudského faktora," povedal v súvislosti s chybnými hlasovacími lístkami pri predchádzajúcich voľbách. Prípadnú chybovosť chce pri ďalšej voľbe odstrániť verejnou voľbou, predpokladá však, že v septembri už voľba potrebná nebude.



Danko v súvislosti so vzťahmi v koalícii deklaroval, že SNS predčasné voľby nechce. Vysvetlil, že s partnermi debatujú aj o rozličných názoroch. "To neznamená, že by sme sa teraz relevantne o predčasných voľbách bavili," dodal.

Dohodu v koalícii na voľbe piatich kandidátov potvrdil aj predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák a podpredseda NR SR Martin Glváč (Smer-SD) po rokovaní Koaličnej rady.

Plénum bude voliť kandidátov na ústavných sudcov na hlasovaní v utorok o 17.45 h. Poslanci budú vyberať zo zvyšných 15 kandidátov. Vo štvrtok (20. 6.) zvolili len jedného kandidáta, a to Radoslava Procházku. Doteraz volili štyrikrát, plný počet kandidátov, čiže 18, sa im zatiaľ zvoliť nepodarilo. Nateraz vybrali 13 kandidátov.