Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pellegrini: SR kvóty odmieta, no bude prinášať iné riešenia migrácie

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Martin Baumann

Návrhy, ktoré by v tejto otázke chcelo Slovensko priniesť na stôl, zatiaľ premiér nekonkretizoval, lebo - podľa neho - budú musieť byť výsledkom diskusii s partnermi v rámci EÚ i na domácej pôde.

Brusel/Bratislava 13. apríla (TASR) - Slovensko nechce v otázke migrácie prichádzať len s odmietavým postojom voči kvótam, no chce ponúkať aj návrhy, ako inak prispieť k riešeniu tejto témy. Počas spoločnej tlačovej konferencie s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom to vo štvrtok v Bruseli uviedol predseda vlády SR Peter Pellegrini. Schôdzke s novinármi predchádzalo ich osobné stretnutie.

"Slovensko nebude zastávať len obyčajný postoj - že nechceme a odmietame povinné kvóty, čo je inak nemenná pozícia vlády Slovenskej republiky, ale budeme hovoriť o tom, ako si predstavujeme inak prispieť - inou formou solidarity a inými nástrojmi pomoci riešiť túto otázku. V tomto budeme vždy veľmi konštruktívni a spoľahliví," povedal Pellegrini.

Návrhy, ktoré by v tejto otázke chcelo Slovensko priniesť na stôl, zatiaľ premiér nekonkretizoval, lebo - podľa neho - budú musieť byť výsledkom diskusii s partnermi v rámci EÚ i na domácej pôde. V reakcii na novinársku otázku však pripomenul, že keď Slovensko odmietlo kvóty, ponúklo Únii určitú mieru solidarity inou formou.

"Či už to bola pomoc Rakúsku pri ubytovaní azylantov, ktorí žiadali o azyl v Rakúsku a boli umiestnení na území Slovenskej republiky. Či to bolo prijatie sýrskych kresťanov, či teraz príspevok Slovenskej republiky do afrického fondu, ktorý by mal napomôcť pod vedením Talianska riešiť situáciu na severe Afriky... s tým, že Slovenská republika je pripravená na ďalšie takéto podobné aktivity a tie budeme musieť predstaviť postupne," priblížil Pellegrini.

Juncker v tejto súvislosti povedal, že len málo obyvateľov západnej Európy vie, ako prispeli štyri krajiny V4, napríklad pokiaľ ide o pomoc utečencom v Líbyi. Dodal, že tieto štyri krajiny dali "k dispozícii Taliansku - a teda Európe - 35 miliónov eur, čo iní nespravili".

Zároveň však Pellegrini v otázke migrácie vyjadril názor, že "Slovensko by spravilo dobre, keby sa pustilo do toho hlavného prúdu solidarity , ktorý existuje v Európe."

"Je naozaj na slovenskej vláde, aby rozhodla, čo by Slovensko mohlo spraviť lepším spôsobom ako doteraz. Myslím si, že diskusie, ktoré sme absolvovali v tejto súvislosti, boli veľmi užitočné, boli plodné a teraz už je na Slovensku, aby rozhodlo, pokiaľ ide o tie nástroje solidarity, ktoré by mohlo ponúknuť Európskej únii," povedal slovenský premiér. Dodal, že je presvedčený o tom, že EK do júna spoločne so Slovenskom nájde spôsob, ako tým najlepším možným spôsobom vyjadriť solidaritu Slovenska.

Zdôraznil pritom, že Slovensko sa od 1. júla stane predsedajúcou krajinou V4.

EK podľa Junckerových slov na toto predsedníctvo čaká s veľkými nádejami. On sám je presvedčený, že dôjde k zlepšeniu vzťahov medzi V4 a Komisiou, ktoré však podľa jeho slov nie sú až také zlé, ako sa na popisujú vo verejnom priestore.

Pellegrini sa na spoločnej tlačovej konferencii vyjadril aj k snahe, aby bol v rámci EÚ azylový systém vyriešený do júna. V súvislosti s novinárskou otázkou, či by nás v takom prípade opäť nemohli prehlasovať v Rade EÚ, uviedol, že verí v dobrú a otvorenú diskusiu a bude robiť všetko pre to, aby takýto moment nenastal.

osobitná spravodajkyňa Lucia Schmidtová