Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

PENTA:Výzvy na zakročenie voči našej spoločnosti sú takmer hrdinstvom

Jaroslav Haščák. Foto: TASR/Martin Baumann

Diskusia o zdravotníctve sa najčastejšie zvrháva na plytké politické útoky bez toho, aby kritici ponúkli správne aspoň základné fakty,tvrdí to Jaroslav Haščák z finančnej skupiny Penta.

Bratislava 16. marca (TASR) - Diskusia o zdravotníctve sa najčastejšie zvrháva na plytké politické útoky bez toho, aby kritici ponúkli správne aspoň základné fakty. Zabúdajú pritom na potrebu jasnej vízie. Tvrdí to Jaroslav Haščák z finančnej skupiny Penta. S týmto názorom sa stotožňujú aj šéfovia spoločností patriacich pod Pentu.

"Zdravotníctvo sa stáva obeťou populizmu a nekompetentnosti. Výzvy na zakročenie voči Pente a jej spoločnostiam sa stávajú takmer hrdinským činom," uvádzajú v otvorenom liste. Finančná skupina "víta každú diskusiu o problémoch v tejto oblasti a konkrétnych riešeniach na zlepšenie súčasnej situácie". "Sme preto pripravení viesť otvorený dialóg s každým, kto o to prejaví záujem. Týka sa to aj celého politického spektra vrátane strany SaS," píše sa v liste. SaS Pentu tento týždeň kritizovala, nepozdáva sa jej, "aký vplyv má táto finančná skupina v zdravotníctve".

Penta je presvedčená, že súkromné investície sú nevyhnutné pre zlepšenie slovenského zdravotníctva. Poukazuje, že do zdravotníckych projektov preinvestovala už pol miliardy eur. "Samozrejme, máme záujem podnikať s primeraným ziskom, ten však v našich spoločnostiach dlhodobo neprekračuje hranicu desiatich percent," uvádza sa v liste. Penta naďalej plánuje "masívne investovať" do slovenského zdravotníctva.

Pod otvorený list sa podpísali Jaroslav Haščák a Eduard Maták z Penta Investments, generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan, generálny riaditeľ v ProCare Marek Duban, generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia Ľuboš Lopatka a generálny riaditeľ siete lekární Dr. Max Tomáš Slechan.