Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pilíšski Slováci stále nemajú kľúče k novému domu Slovákov v Mlynkoch

Vlastníkom nehnuteľnosti a prevádzkovateľom Strediska pilíšskych Slovákov, ktoré slávnostne otvorili 2. októbra slovenský premiér Robert Fico a predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, je CSS.

Mlynky 1. decembra (TASR) - Združenie pilíšskych Slovákov ani Slovenská samospráva v Mlynkoch (SSM) nemajú ešte stále kľúče a bezpečnostné kódy k budove Strediska pilíšskych Slovákov v Mlynkoch. Pre TASR to dnes uviedol v severomaďarskej obci Mlynky člen SSM a Valného zhromaždenia Celoštátnej slovenskej samosprávy (CSS) Imrich Fuhl.

"Zatiaľ iba Celoštátna slovenská samospráva disponuje všetkými prostriedkami na to, aby tam usporiadala svoje akcie, ale máme prísľuby, že aj keď to ešte oficiálne nepoužívame, slovenského Mikuláša si tam Slovenská samospráva v Mlynkoch môže urobiť začiatkom decembra," povedal Fuhl.

Následne 15. decembra budú môcť dom Slovákov predstaviť širšiemu regiónu - pilíšskym slovenským osadám, odkiaľ prídu na divadelné predstavenie.

"To už bude tak trošku v predvianočnej nálade. Potom počítame s tým, že 28. decembra sa tam lúčime so starým rokom a vítame nový rok, to je tradičná akcia miestnej organizácie Zväzu Slovákov v Maďarsku a prakticky celého regiónu. Takže takmer na každý týždeň by tu bola nejaká dôležitá udalosť, ale pretrváva určitá neistota, kedy konečne budeme môcť oficiálne vstúpiť do tej budovy s vedomím, že sme v nej doma," zdôraznil Fuhl. Poznamenal, že ešte treba urobiť určité formálne kroky, aby bolo možné priestory oficiálne používať.

Vlastníkom nehnuteľnosti a prevádzkovateľom Strediska pilíšskych Slovákov, ktoré slávnostne otvorili 2. októbra slovenský premiér Robert Fico a predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, je CSS. Spoluužívateľom objektu sú aj miestne organizácie pilíšskych Slovákov, najmä Združenie a regionálne kultúrne stredisko pilíšskych Slovákov a SSM.

Samospráva obce Mlynky a starosta József Lendvai sa v roku 2008 rozhodli z budovy starého Slovenského domu vysťahovať práve uvedené subjekty. Poslaním spoločensko-kultúrneho strediska je činnosť zameraná na podporu národného povedomia a kultúrnej identity Slovákov žijúcich v Maďarsku, ako aj na udržiavanie ich vzťahov.