Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Za zber lesných plodov hrozia pokuty

Na snímke hríby zrnitohlúbikové. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Na lesné plody je odkázané veľké množstvo živočíchov, ktoré si počas leta a jesene robia tukové rezervy na prežitie v zimnom období.

Bratislava 11. augusta (TASR) - V letnom období je každoročné dozrievanie lesných plodov spojené so zberom aj v miestach, kde to nie je povolené. Zákaz platí predovšetkým v 4. a 5. stupni ochrany. Ministerstvo životného prostredia preto upozorňuje, že na väčšine územia národných parkov je zber lesných plodov zakázaný. Výnimkou sú len Slovenský raj, Slovenský kras a Veľká Fatra. Aj tam je však zber povolený len na vyhradených miestach a pre vlastnú spotrebu.

"Za porušenie tohto zákazu hrozí previnilcovi pokuta, v blokovom konaní až do výšky zhruba 66 eur, ako aj odobratie nazbieraných lesných plodov. Za porušenie tohto zákazu vo väčšom rozsahu však hrozí pokuta až takmer 3320 eur," upozornil hovorca envirorezortu Maroš Stano.

Častým problémom je správanie sa zberačov v prírode. V snahe nazbierať v čo najkratšom čase najviac lesných plodov používajú na zber pomôcky, ktorými poškodzujú kríčky čučoriedok. "V neposlednom rade často po sebe zanechávajú odpad a tým, že sa pohybujú mimo turistických chodníkov, rušia pokoj aj v odľahlých zónach od skorých ranných hodín až do zotmenia," upozornil Stano.

Na lesné plody je odkázané veľké množstvo živočíchov, ktoré si počas leta a jesene robia tukové rezervy na prežitie v zimnom období. Ich zber preto nesúvisí len s tým, že živočíchy prichádzajú o prirodzenú potravu, ale zberači ich často vyrušujú, čo má podľa Stana za následok ich pravidelný a opakovaný výskyt v blízkosti obývaných častí nielen podtatranského regiónu.