Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Orave a Liptove platí už druhý stupeň výstrahy pred búrkami

Ilustračné foto Foto: TASR
Lomnický štít Foto: TASR/Milan Kapusta

Napriek búrkam vystúpia teploty až na 34 stupňov Celzia.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Prostredný druhý stupeň výstrahy pred búrkami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy na Orave a Liptove. Výstraha platí dnes popoludní.

Silné búrky sa môžu vyskytnúť v okresoch Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Poprad. Tieto búrky podľa SHMÚ "predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity". S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 40 až 60 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 20 až 30 metrov za sekundu.

"Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov," upozorňuje SHMÚ. Výstrahy pred búrkami prvého stupňa platia na väčšine stredného a na území západného Slovenska.

Južné oblasti stredného a východného Slovenska zase čelia najvyššiemu tretiemu stupňu výstrahy pred vysokými teplotami (34 až 38 stupňov). Na veľkej časti územia platí druhý stupeň (32 až 35 stupňov), na krajnom západe prvý stupeň (29 až 33 stupňov).


Lomnický štít prežil najteplejšiu noc, rekordy padali aj inde


Takmer polovica meteorologických staníc Slovenska s denným spravodajstvom zaznamenala túto noc rekord maximálnej hodnoty nočnej teploty vzduchu. Nebol však prekonaný absolútny rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu z Piešťan (27,3 °C) z 29. júla 2013.

Podľa slov Pavla Faška, klimatológa zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), pozoruhodný je však absolútny rekord nočnej teploty vzduchu pre Lomnický štít. V noci nadnes tam minimálna nočná teplota neklesla pod 12,2 stupňa, čo sa na Lomnickom štíte doteraz nestalo ani jednu noc v histórii prevádzky tejto meteorologickej stanice, ktorá siaha do roku 1940. Naposledy tam bolo podobne teplo v noci na 3. augusta 1998, kedy tam minimálna nočná teplota vzduchu neklesla pod 11,8 stupňa.

"Viac ako desať meteorologických staníc na Slovensku s denným spravodajstvom malo vo štvrtok (8.8.) priemernú dennú teplotu vzduchu vyššiu ako 30 stupňov. Najvyššia bola v Piešťanoch 32,6 stupňa, čo znamená, že na Slovensku bola zaregistrovaná najvyššia priemerná denná teplota v celej histórii meteorologických meraní u nás. Prekonaný bol doterajší rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu (32,3 stupňa) z obce Veľké Ripňany, a to 1. júla 2012."

Takmer o tri stupne bol prekonaný aj celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre 8. august z Rimavskej Soboty (36,9 stupňa) z roku 1992. "Absolútny celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu 40,3 stupňa z Hurbanova z 20. júla 2007 však odolal.



Dnes nás čakajú búrky, môžu padať aj krúpy



Tlaková výš v našej oblasti slabne. V piatok bude prevažne polooblačno, miestami hrozia búrky. Teploty dnes dosiahnu 29 až 34 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 31 až 34 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov Celzia.

Počasie na horách
Vo výške 1000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 15 a najvyššia denná 25 stupňov Celzia.
Vo výške 1500 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 14 a najvyššia denná 22 stupňov Celzia.
Vo výške 2000 m prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšia ranná teplota 11 a najvyššia denná 17 stupňov Celzia.


Na Slovensku pretrvávajú horúčavy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes pre Košický a juh Banskobystrického kraja výstrahu tretieho stupňa pre extrémne horúčavy. V tejto oblasti môžu denné teploty vzduchu dosiahnuť až 37 stupňov Celzia. Pre celé ostatné územie SR platí výstraha druhého stupňa s predpokladanými teplotami na hranici 35 stupňov Celzia.

SHMÚ zároveň upozorňuje, že v západnej časti Slovenska sa popoludní môžu vyskytnúť lokálne búrky aj s ojedinelými zrážkami okolo 50 mm, tiež silný vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť až 60 km/h.