Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Sever Slovenska môžu zasiahnuť snehové prehánky

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dnešné teploty dosiahnu -1 až 4 stupne Celzia.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Do našej oblasti prúdi studený vzduch. V utorok bude premenlivá oblačnosť, na severe hrozia miestami snehové prehánky. Teploty dnes dosiahnu -1 až 4 stupne Celzia.

Na západnom Slovensku premenlivá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 0 až -3 a najvyššie denné 1 až 4 stupne Celzia.

Na strednom Slovensku premenlivá oblačnosť, najnižšie ranné teploty -1 až -6 a najvyššie denné -1 až 3 stupne Celzia.

Na východnom Slovensku premenlivá oblačnosť, najnižšie ranné teploty -1 až -5 a najvyššie denné -1 až 3 stupne Celzia.

Počasie na horách
Vo výške 1000 m premenlivá oblačnosť, najnižšia ranná teplota -6 a najvyššia denná -3 stupne Celzia.
Vo výške 1500 m premenlivá oblačnosť, najnižšia ranná teplota -8 a najvyššia denná -6 stupňov Celzia.
Vo výške 2000 m premenlivá oblačnosť, najnižšia ranná teplota -11 a najvyššia denná -9 stupňov Celzia.


Na horských cestách v severných oblastiach SR sa môžu vytvárať záveje

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal nadnes výstrahu prvého stupňa pred vytváraním závejov a snehových jazykov na cestách v horských a podhorských oblastiach severného Slovenska.

Podľa informácií Slovenskej správy ciest sú všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty a cesty I., II. a III. triedy na území SR zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý. V severných, prípadne vyššie položených oblastiach sú cesty vlhké až mokré, miestami pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrubou jeden až tri centimetre (cm), na Orave na cestách II. a III. tried miestami až do desať cm. Na cestách v oblasti Myjavy sa miestami nachádza zľadovatený sneh. Všetky horské priechody sú zjazdné.

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Západných a Vysokých Tatier trvá malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richanvský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Na severnej strane Západných a Belianskych Tatier sa miestami vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň,“ upozornil. Na extrémne strmých svahoch s hladkým podkladom môže lavíny uvoľniť dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky. Menšie lavíny a snehové úplazy sa môžu uvoľňovať aj samovoľne.

Dnes ráno bolo na horách zamračené a hmlisto so slabým, v Malej Fatre s intenzívnejším snežením. Teplota vzduchu sa pri pokračujúcom ochladení pohybovala od -17 do -6 stupňov Celzia. Fúkal silný severný vietor rýchlosťou do 35 km/h, na hrebeňoch v nárazoch až do 70 km/h.

Počas uplynulých 24 h pripadlo od 5 do 20 cm nového snehu. Hrúbka snehovej pokrývky dosahuje na severnej strane Tatier až 80 cm. Vytrvalý vietor previeva sneh z náveterných svahov do záveterných žľabov či rôznych terénnych nerovností a ukladá ho tam vo forme nestabilných snehových dosiek a vankúšov.