Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Počasie nás potrápi aj ďalej, bude snežiť, pršať a hrozia povodne

Foto: TASR/František Iván

Na Záhorí môže napadnúť od osem do 25 centimetrov nového snehu.

Bratislava 31. marca (TASR) - Meteorológovia varujú pred dažďom na strednom a južnom Slovensku, kde môže miestami spadnúť 20 až 40 milimetrov zrážok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 2. stupňa, ktorá platí do dnešného večera. Pršať má aj na východe krajiny, kde platí o stupeň nižšia výstraha.

Hydrológovia už v sobotu (30.3.) upozornili, že vzhľadom na existujúce zásoby vody v snehovej pokrývke, vysokú nasýtenosť povodí, oteplenie a očakávané zrážky sa predpokladajú v povodiach Nitry, Hrona, Ipľa, Slanej a Hornádu vzostupy vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia hladín zodpovedajúcim stupňom povodňovej aktivity.

Pre oblasti južného Slovenska platí od rána až do odvolania hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa. Prvý stupeň je vyhlásený pre okresy Prievidza, Ilava, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Púchov, Nové Mesto nad Váhom, Pezinok, Brezno a Zlaté Moravce.

Ako vyplýva z údajov SHMÚ, hladiny stúpajú najmä na tokoch v banskobystrickom a bratislavskom regióne. Na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity sú hladiny tokov Podlužianka a Suchá, na úrovni prvého sú toky Sikenica, Štiavnica, Búr, Latorica, Bebrava a Šúrsky kanál.

Na Záhorí, v oblasti Malých Karpát, na strednom Považí a na severe krajiny sa tiež očakávajú zrážky, nie však dážď, ale sneženie. Miestami tam môže napadnúť od osem do 25 centimetrov nového snehu. Meteorológovia preto vydali výstrahu prvého stupňa a varujú aj pred snehovými jazykmi a závejmi.