Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Počet kolapsov z tepla opäť stúpol, záchranári ošetrili 63 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Zdravotnícki záchranári apelujú na ľudí, aby sa počas horúčav od 11. do 15. h zdržiavali v interiéri a dodržiavali dostatočný pitný režim.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Počet kolapsov z tepla opäť stúpol. Záchranári na celom Slovensku ošetrili v nedeľu (12.8.) v dôsledku vysokých teplôt 63 ľudí. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

"Najviac výjazdov mali zdravotnícki záchranári v Košickom kraji. Pre kolapsy z tepla tu museli zasahovať v 18 prípadoch. Naopak, najmenej ich mali v Trenčianskom kraji. Ťažkosti v dôsledku horúčav tu mali traja ľudia. V Banskobystrickom kraji riešili desať prípadov. V Prešovskom kraji museli zasahovať pre vysoké teploty deväťkrát, v Nitrianskom kraji sedemkrát. V Žilinskom kraji registrovali šesť kolapsov z tepla a v Trnavskom a Bratislavskom kraji po päť prípadov," spresnila Krčová s tým že zdravotný stav 47 pacientov si vyžiadal prevoz do nemocnice. 

Zdravotnícki záchranári apelujú na ľudí, aby sa počas horúčav od 11. do 15. h zdržiavali v interiéri a dodržiavali dostatočný pitný režim. "Platí, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev," podotkla Krčová.

Tekutiny treba podľa jej slov dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové stavy. Kávu odporúčajú zdravotní záchranári piť s mierou. Alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta treba ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, na ktorej operátor poradí, ako ďalej postupovať.