Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Podľa Jána Slotu sú VÚC zbytočné

Ján Slota Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pre TASR to dnes uviedol v súvislosti so svojím rozhodnutím vzdať sa k 30. marcu 2012 mandátu poslanca zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Bratislava 19. apríla (TASR) - Zriadenie vyšších územných celkov na Slovensku bola podľa predsedu SNS Jána Slotu chyba, v konečnom dôsledku podľa neho priniesli len zmätok, nárast byrokracie a administratívy. Pre TASR to dnes uviedol v súvislosti so svojím rozhodnutím vzdať sa k 30. marcu 2012 mandátu poslanca zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

"Urobil som to jednak z titulu, že už pred voľbami som avizoval odchod z poslaneckých pozícií. Aj keby sa SNS dostala do Národnej rady SR, najneskôr na jeseň by som z nej odišiel," povedal Slota. "To sa však nakoniec vybavilo samo od seba. Ale už vtedy som plánoval vzdať sa aj mandátu vo VÚC," dodal. Na druhej strane trojstupňový systém riadenia, ktorý popri štátnej správe a samospráve počíta so samosprávnymi krajmi, sa podľa neho neosvedčil. "Je to prekombinované a výsledný efekt je mínusový," podčiarkol Slota.

Na námietku, že zriadenie samosprávnych celkov bolo agendou Európskej únie, Slota poznamenal, že takou je aj menová únia. "Registrovali ste posledné vyjadrenia Medzinárodného menového fondu? Uvidíte, že Ján Slota mal zasa pravdu a aj eurozóna nakoniec 'zahučí'," zdôraznil.

Slota reagoval na vyjadrenia maďarského vicepremiéra Zsolta Semjéna, ktorý avizoval právne kroky proti Slovensku, ak schváli novelu zákona o občianstve, ktorá dvojaké občianstvo zakáže len Maďarom. "Takto agresívne na medzinárodnej úrovni naozaj v Európe reaguje len Maďarsko," vyhlásil. "Je naozaj neštandardné, aby sa aj po upozorneniach Maďarsko stále miešalo do krokov iných vlád, slovenskú nevynímajúc. Navyše, Maďarsko bolo spúšťačom napätia aj v oblasti zákona o dvojakom občianstve, vydalo exteritoriálny zákon, na ktorý Slovensko muselo reagovať," vyhlásil s tým, že by na Semjénove výroky mali reagovať európske inštitúcie.

Predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota sa k 30. marcu 2012 vzdal mandátu poslanca zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Slota oznámil vzdanie sa mandátu poslanca písomne. Zánikom mandátu poslanca mu zaniklo aj členstvo v mandátovej komisii zastupiteľstva. V zastupiteľstve ŽSK Slotu nahradí Danka Bekeová (nezávislá), ktorá vo voľbách 14. novembra 2009 získala 3677 hlasov.