Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Podmienky na získanie dávky v nezamestnanosti sa upravia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Priemerná mesačná suma dávky v nezamestnanosti sa predpokladá na úrovni 444 eur v budúcom roku, v roku 2019 by mala byť na úrovni 462 eur a v roku 2020 by mala dosiahnuť 483 eur.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti sa majú upraviť. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení z dielne rezortu práce. Právnu normu na tohtotýždňovom rokovaní už schválila vláda.

Ministerstvo práce navrhuje, aby bol vznik nároku na dávku v nezamestnanosti jednotne stanovený. Podmienený bude najmenej dvomi rokmi poistenia v nezamestnanosti za posledné štyri roky. Pre zamestnancov s pracovnoprávnym pomerom na dobu neurčitú v súčasnosti platí, že musí byť poistený najmenej dva roky z posledných troch rokov. Rezort predpokladá, že zmeny v zákone umožnia väčšiemu počtu ľudí získať túto dávku, ak prídu o prácu. "Cieľom navrhovanej právnej úpravy je zjednotením podmienok nároku na dávku v nezamestnanosti pre všetkých poistencov umožniť prístup k dávke v nezamestnanosti väčšiemu počtu poistencov, ktorí platili poistné na poistenie v nezamestnanosti, čím sa podporí naplnenie účelu tejto dávky," konštatuje rezort práce v dôvodovej správe s tým, že zmeny sú navrhované s prihliadnutím na podmienky nároku na túto dávku aj v okolitých susedských členských štátoch Európskej únie.

Na základe štatistických údajov Sociálnej poisťovne z roku 2016 sa predpokladá, že z dôvodu zjemnenia podmienok nároku pre osoby v pracovnom pomere na dobu neurčitú vznikne nárok na dávku v nezamestnanosti 3856 osobám, ktoré ju budú poberať v priemere päť mesiacov. Priemerná mesačná suma dávky v nezamestnanosti sa predpokladá na úrovni 444 eur v budúcom roku, v roku 2019 by mala byť na úrovni 462 eur a v roku 2020 by mala dosiahnuť 483 eur.

Zmeny sa majú dotknúť aj ľudí, ktorí pracujú na určitý čas a osoby dobrovoľne poistené v nezamestnanosti. Dĺžka podporného obdobia týchto poistencov sa predlžuje zo štyroch na šesť mesiacov. "Za predpokladu zjednotenia podmienok nároku na dávku v nezamestnanosti je dôvodné, aby bola jednotná pre všetkých poistencov aj dĺžka podporného obdobia v nezamestnanosti," zdôvodňuje ministerstvo. Predĺženie obdobia by sa malo dotknúť 614 poberateľov, ktorým bude dávka vyplácaná v priemere o dva mesiace dlhšie v porovnaní so súčasnosťou. "Priemerná mesačná suma dávky sa očakáva v roku 2018 na úrovni 402 eur, v roku 2019 na úrovni 418 eur a v roku 2020 má dosiahnuť 437 eur," vyčíslil rezort práce v doložke vplyvov.