Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Juraj H. obvinený zo zabitia Filipínca ostáva vo väzbe

Na archívnej snímke obvinený Juraj H. odchádza v sprievode justičnej stráže zo súdneho pojednávania v prípade zabitia filipínskeho občana Henryho Acordu. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa prokurátorky sú u obžalovaného naďalej dôvody takzvanej preventívnej väzby. Argumentovala tým, že je pacientom psychiatrickej ambulancie a pred lekárkou sa vyjadril, že máva stavy úzkosti.

Bratislava 21. marca (TASR) - Juraj H. obvinený zo zabitia Filipínca Henryho Acordu ostane vo väzbe. Vo štvrtok o tom rozhodol Okresný súd (OS) Bratislava I. Zákonné dôvody na preventívnu väzbu podľa súdu naďalej trvajú.

"V danom prípade súd nemal inú možnosť ako vzhľadom na rozhodnutie Krajského súdu (KS) v Bratislave žiadosť obžalovaného zamietnuť," odôvodnil rozhodnutie predseda senátu OS Bratislava I. Obhajoba podala voči rozhodnutiu sťažnosť.

Podľa prokurátorky sú u obžalovaného naďalej dôvody takzvanej preventívnej väzby. Argumentovala tým, že je pacientom psychiatrickej ambulancie a pred lekárkou sa opakovane vyjadril, že máva stavy úzkosti, niekedy to rieši požitím väčšieho množstva alkoholu, po čom nie je schopný plne zvládať svoje konanie. Dôvodom namietania prokurátorky voči prepusteniu z väzby bola obava, že by opäť mohlo dôjsť k jeho nekontrolovateľnému správaniu.

Okresný súd Bratislava I pokračuje vo štvrtok v pojednávaní v súdnej kauze zabitia Filipínca Henryho Acordu. Súd zatiaľ vypočul dvoch svedkov. A to jedného z lekárov k zdravotnému stavu poškodeného a policajta, ktorý mal službu v čase útoku. Výsluchy ďalších svedkov sú naplánované aj na popoludnie.

Vypočuli aj vedúceho právneho oddelenia nemocnice, v ktorej bol Acorda hospitalizovaný. Tvrdil, že do zdravotnej dokumentácie poškodeného mal jeden z lekárov neoprávnene dopísať nález - aneuryzmu, ktorá mala smrť spôsobiť. "K dispozícii sú štyri CT, v ktorých o tom nie je zmienka, dokonca jedno to výslovne vylučuje. Takisto v predbežnom pitevnom protokole sa ako dôvod smrti spomína tupý úder," uviedol. Zápis lekára označil za protizákonný. "Porušenie konštatovalo v protokole aj ministerstvo zdravotníctva," doplnil.

"Z môjho pohľadu je aneuryzma vyvrátená. Sú tam aj znalecké posudky, je tam pitevný nález," povedala prokurátorka s tým, že nevie, na akom základe lekár písal tento posudok.

OS odročil hlavné pojednávanie na 14. a 16. mája 2019. Na 14. mája budú predvolaní ďalší svedkovia, na 16. mája znalci a lekári, ozrejmil hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Juraj H. ostane naďalej vo väzbe. OS vo štvrtok zároveň zamietol jeho žiadosť o prepustenie.

Prvé hlavné pojednávanie sa začalo koncom januára tohto roka. Dohodu o vine a treste vtedy odmietli uzatvoriť prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave aj obžalovaný a jeho obhajca. "Nepopieram skutok, ktorý sa stal, ale nesúhlasím s právnou kvalifikáciou," povedal obvinený. V januári vypovedal, že v podvečer incidentu mali podľa jeho slov firemnú akciu, kde vypil niekoľko pív s kolegami a nadriadenými. Z hotela, kde sa akcia konala, neskôr išiel do mesta, kde si chcel dať "ešte zopár pív".

Priznal, že v minulosti navštevoval psychiatričku a užíval lieky na upokojenie. Aj to, že okrem pív si dal liek Paretin a pred odchodom na akciu užil dva razy Lexaurin.

Henryho Acordu podľa svojich slov napadol preto, lebo si myslel, že chce ubližovať ženám, s ktorými bol. Svoj čin oľutoval, tvrdí, že na konflikt má útržkovité spomienky. Priznal tiež, že pri sebe do mesta nosieval boxer. Nikdy ho však údajne v minulosti nepoužil a mal ho ako talizman aj v deň incidentu.

Dvadsaťosemročný Juraj H. z okresu Dunajská Streda mal 26. mája minulého roka nadránom približne o 4.45 h napadnúť na Obchodnej ulici v Bratislave Filipínca, ktorý sa snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien. Juraj H. okrem iného opakovane kopal poškodeného, keď už ležal na zemi. Filipínec upadol do bezvedomia, došlo ku krvácaniu do mozgu a po niekoľkých dňoch v nemocnici na následky poranení zomrel.

Náhradu škody si od Juraja H. v prípade uznania viny požadujú zástupca príslušnej zdravotnej poisťovne aj právny zástupca pozostalých. Ten žiada nielen náhradu pohrebných nákladov, cestovných nákladov pozostalých, ale aj ušlú mzdu.