Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

NAKA objasnila prípady korupcie aj vydierania

Ilustračná snímka. Foto: FB Polícia SR

Prvý prípad sa týka korupcie na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave. Vyšetrovateľ obvinil 48-ročnú študijnú referentku pre zahraničných študentov školy Alexandru D. z prijímania úplatku.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Národná kriminálna agentúra (NAKA) objasnila okrem iných aj dva prípady korupcie, jedno vydieranie a aj jeden prípad drogovej trestnej činnosti. Na dnešnej tlačovej besede o tom informovali prezident Policajného zboru Tibor Gašpar a riaditeľ NAKA Peter Hraško.

Prvý objasnený prípad sa týka korupcie na Slovenskej zdravotníckej univerzite (SZU) v Bratislave. Vyšetrovateľ tu obvinil 48-ročnú študijnú referentku pre zahraničných študentov školy Alexandru D. z prijímania úplatku.

Podľa polície mala žena najprv od roku 2015 do marca 2016 prijať úplatky od zahraničného študenta Lekárskej fakulty SZU, 39-ročného Javada R., a to vo forme notebooku, mobilného telefónu, auta či nábytku. „Za to, aby v rozpore so študijným poriadkom zabezpečila pre štyroch zahraničných študentov prestup z Univerzity Komenského v Bratislave na Lekársku fakultu SZU,“ povedal Gašpar.

V septembri 2016 mala navyše prijať úplatok 6000 eur aj od 38-ročnej zástupkyne študentskej agentúry Lívii J., aby zvýhodnila 11 zahraničných študentov pred inými uchádzačmi o štúdium a zabezpečila pre nich neoprávnené prijatie na štúdium všeobecného lekárstva na Lekárskej fakulte SZU.

V prípade dokázania viny môže Alexandra D. stráviť za mrežami tri až osem rokov. Javad R. a Lívia J. sú obvinení z prečinu podplácania, hrozí im väzenia na šesť mesiacov až tri roky.

Ďalší prípad korupcie sa týka poskytovania nenávratného finančného príspevku od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (MH SR) v rámci Operačného programu Výskum a inovácie v hodnote 165.105 eur. Polícia tu obvinila Róberta K., Petra K., Michala M., Viktóriu K. a právnickú osobu pre prečin nepriamej korupcie s trestnou sadzbou až tri roky, resp. z pokusu zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe s trestnou sadzbou trestu odňatia slobody na dva až osem rokov.

V ďalšom prípade vydierania čelia obvineniu Miroslav G., Ladislav H., Michal S. a Pavol K. „Nútili konateľa spoločnosti na uhradenie fiktívnej pohľadávky 42.000 eur,“ povedal Hraško. Podľa polície mu mali poškodiť sklenú výplň na oknách domu či autá žieravinou.

Počas protidrogovej akcie polícia taktiež zaistila chemikálie potrebné na výrobu omamných látok, finančnú hotovosť a 20 až 80 jednorazových dávok pravdepodobne metamfetamínu.

Podľa polície sa mali Pavol Č. (44), František V. (56, občan ČR) a Jozef P. (59) podieľať na výrobe a predaji pervitínu. Išlo o medzinárodnú akciu, pri ktorej bolo obvinených aj viacero osôb v Českej republike a Poľsku. Na Slovensku policajti vykonali 22 prehliadok v okresoch Čadca a Prievidza.

Nitrianskeho ortopéda Jozefa P. obvinila z korupcie



Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil nitrianskeho lekára z prijímania úplatku. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Strážcovia zákona vykonali v pondelok (4.9.) akciu v nitrianskej nemocnici a lekára mali zadržať priamo pri čine. Ortopédovi a traumatológovi Jozefovi P. mala poskytnúť úplatok 76-ročná pacientka.

Nie je pritom vylúčené, že prípadov bolo viac a lekárovi obvinenie ešte rozšíria. „Polícia monitorovala podozrivé správanie tejto osoby už niekoľko mesiacov,“ povedal Gašpar.

Polícia preveruje aj ďalšie lekárove skutky. „Máme tam viac ako desať konaní,“ vysvetlil Gašpar. Podľa neho ide napríklad o zvýhodňovanie v poradí pri operáciách.